Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Oisterwijk 80 jaar bevrijd


Op 24 oktober organiseert Oisterwijk in Beeld een filmavond in Tiliander met een tweetal bijzondere documentaires. Dit in het kader van de Maand van de Geschiedenis. In Moergestel volgen activiteiten rondom de bevrijding; daarover later meer.

Dagboek van een verzetsman

Deze 1e documentaire op deze avond gaat over Martien van de Weijer. Hij hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in Haaren en Oisterwijk. Bijzonder, want het bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor maar ook een uitgebreide  beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel, met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s.

Deze film van 40 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het is een mooi portret van een gedreven jonge man in oorlogstijd. De documentaire werd gemaakt in 2018 onder redactie van Ad van den Oord, Hennie van den Berg en Marya Hüsstege en Joost van den Berg nam camera en editing voor zijn rekening.

De beschieting van de munitietrein

16 september 1944. Oisterwijk wordt opgeschrikt door een serie aanvallen van Engelse vliegtuigen op een trein bij het station. De 30 wagons zijn volgeladen met duizenden granaten, brandbommen en kogels. De schade is gigantisch. Tientallen huizen zijn totaal verwoest, honderden huizen raken beschadigd. Schoenfabrikant Sjef Puts maakte unieke beelden met een 8 mm camera en filmt 11 minuten lang de schade.

80 Jaar geleden, op 26 oktober 1944, werd Oisterwijk bevrijd. Voor de makers van Oisterwijk in Beeld is dat aanleiding om deze unieke beelden te verpakken in een mooie documentaire van zo’n 30 minuten, waarin de kijker wordt meegenomen in deze dramatische gebeurtenis.

Ooggetuigen doen verslag. We kijken ook naar de aanloop en hoe het uiteindelijk afliep. Veel achtergrondinformatie gecombineerd met indrukwekkend beeldmateriaal maken deze documentaire compleet.

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.

En lees hier ook het interview met Ad en Joost in het Brabants Dagblad!

Oisterwijk in Beeld