Care Inn

Maandag start officieel controle met flitscamera’s bij spoorovergangen in Oisterwijk


Nog even langs de dalende spoorbomen rijden, terwijl de lichten van de spoorwegovergang al knipperen: Het was al niet toegestaan, maar nu kun je ook geflitst worden én een boete krijgen.

ProRail en de gemeente Oisterwijk plaatsen op drie plekken flitscamera’s. De Spoorlaan, Tilburgseweg/Heukelomseweg en de Heusdensebaan. Doel is de veiligheid op deze overwegen te vergroten. Weggebruikers overtreden op deze locaties relatief vaak de verkeersregels door de knipperende rode lampen en dalende slagbomen te negeren. Dit is levensgevaarlijk en leidt vaak tot (bijna) ongevallen, treinvertragingen en schrik bij machinisten en omstanders. Weggebruikers die toch doorrijden bij rood licht kunnen een boete verwachten. Op maandag 9 september worden de installaties officieel in gebruik genomen. Dan start de handhaving met deze camera’s.

Gevaar op overwegen bij gesloten bomen in Oisterwijk (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Incidenten op spoorwegovergangen kunnen levensgevaarlijk zijn, vooral als weggebruikers tussen de slagbomen door oversteken. Dit gebeurt in Oisterwijk regelmatig als de overwegen afgesloten zijn bij incidenten, en weggebruikers niet weten hoe ze op hun bestemming kunnen komen. Maar ook bij haastige weggebruikers komt het voor. Door het plaatsen van flitscamera’s hoopt ProRail het aantal overtredingen van verkeersregels te verminderen en zo de veiligheid op deze overwegen te verhogen.