Care Inn

Militairen droppen vracht en parachutisten in de buurt van Oisterwijk


Toestellen vliegen wat lager dan normaal tijdens de jaarlijkse oefening.
Van 9 tot en met 20 september wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven de internationale airbone oefening Falcon Leap gehouden. De oefening wordt georganiseerd door de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht.

Militaire vliegtuigen komen laag over (Foto: Joris van der Pijll)

De transportvliegen van het Air Mobility Command verzorgen samen met internationale partnets het luchttransport. Tijdens deze oefening staat de internationale samenwerking met 8 verschillende landen centraal. De tweede week van de oefening staat in het teken van het droppen van parachutisten en vracht. De parachutisten landen op verschillende plaatsen in Noord-Brabant (en Gelderland en Groningen).

Laag vliegen
Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven. Hier landen ze ook weer. Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties vliegen de toestellen lager dan normaal en zijn daardoor beter zichtbaar en hoorbaar. Het laagvliegen is een belangrijk onderdeel van de oefening voor de vliegers. Na 23.00 uur wordt er niet meer gevlogen. Voor de veiligheid van toeschouwers en parachutisten, worden de exacte tijden en locaties van de parachutesprongen niet bekend gemaakt.

Geluidshinder
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is heel erg belangrijk voor de oefenende eenheden, maar ook om de omgeving van de oefenlocaties zoveel mogelijk te ontlasten. Het kan zijn dat je toch hinder ondervindt tijdens de oefeningen. Wil je hierover een klacht indienen? Dan kan dat op www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Wil je meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.