Care Inn

Rechter geeft gemeente Oisterwijk gelijk want die heeft niets verkeerds gedaan


De buurman heeft recht van overpad, wat niets meer betekent dat hij over een stukje grond mag lopen dat in gezamenlijk gebruik is. Dat hij daar vervolgens een overkapping maakt, daar kan de gemeente niets aan doen.

Tuinen, steegjes, privé en gezamenlijke grond… het komt samen in de hoek Burgemeester Vogelslaan – Burgemeester Van Beckhovenstraat (Bron: kadastralekaart.com)

Kort samengevat is dat de basis van een langslepend conflict tussen een inwoner van Oisterwijk en de gemeente. De inwoner werd gedupeerd door zijn buurman, omdat die buurman een overkapping had gebouwd boven grond die voor gezamenlijk gebruik was, althans dat is zijn mening. Volgens Gemeente Oisterwijk is het bouwwerk toegestaan binnen het bestemmingsplan, en is het geen taak van de gemeente om te bepalen welk stuk grond van wie is en wat daarover de afspraken zijn. Optreden door de gemeente is daardoor niet mogelijk.

De inwoner was van mening, dat de buurman dit niet had mogen doen en dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk was. De gemeente echter weigerde over te gaan tot handhaving, want die was van mening dat de beide buren met elkaar een conflict hadden. De gemeente kon niets aan de situatie doen, en had ook zelf niets verkeerds  gedaan. De rechter gaf de gemeente gelijk en ook in hoger beroep heeft de gemeente gelijk gekregen. In de laatste situatie, omdat de betreffende inwoner ondertussen is verhuisd, en daarmee zelf geen partij meer is in dit conflict. In hoger beroep gaf de (ondertussen voormalig) inwoner aan te zijn verhuisd vanwege de situatie, maar de rechter zag daar onvoldoende aanleiding en bewijs voor.

Uiteraard mag je niet op grond van een ander bouwen, ook niet als je recht van overpad hebt. Het was zeer waarschijnlijk geweest als de gedupeerde inwoner met bewijs naar de rechter was gegaan – met een eis richting de buurman – dat hij wel in het gelijk was gesteld. Of de nieuwe bewoners dat alsnog gaan doen is onbekend.