Care Inn

Staalbergven behouden, nog van deze tijd?


Een ingezonden brief over de voorgenomen renovatie van buitenbad Staalbergven:

Staalbergven behouden, nog van deze tijd?

Wat is er al veel gediscussieerd over het wel of niet behouden van het Staalbergven in Oisterwijk. Wat heeft dit al niet gekost aan onderzoeks- en praaturen. Ik lees in de Nieuwsklok van woensdag 28 augustus 2024: “Voor het scenario zonder wedstrijdbad is een investeringsbudget van € 6,1 miljoen nodig en moet er jaarlijks € 184.000 (totaal 392.655 per jaar, klik hier – Red.) aanvullend budget binnen de gemeentebegroting van Oisterwijk worden gevonden.”

Het wedstrijdbad  (Bron: Lia Smulders).

Wie gaat dit betalen? Wordt elke inwoner van Oisterwijk verplicht hieraan mee te betalen via de gemeentelijke belastingen? Gaat de entreeprijs fors omhoog of gaan de heren (Waar zijn de dames?) van Hard voor ’t Staal bijleggen? En dit alles voor die paar maanden per jaar in het hoogseizoen dat Staalbergven open kan zijn, bij een temperatuur van minimaal 20 graden. De rest van het jaar is de poort gesloten.

En wat te denken van de mogelijke uitbreidingen van Landal Klein Oisterwijk bij De3Vennen? Meer faciliteiten, meer luxe, meer horeca. De kans is groot dat mensen het Staalbergven links laten liggen en een paar kilometer doorrijden naar De3Vennen.

Wat zijn de alternatieven:

  • Behoud alleen het natuurwater bij Staalbergven om te zwemmen. Zonder onnatuurlijke, aangelegde baden en horeca. Het heeft niet mijn voorkeur maar het is een optie.
  • Kijk toekomstgericht en bouw een extra zwembad bij Den Donk waar men het hele jaar gebruik van kan maken. Nu zwemmen daar verschillende doelgroepen in delen van het zwembad als kikkers in een poelbadje.

Staalbergven ligt in een Natura2000-gebied, geef het terug aan de natuur!! Het is het leefgebied van dieren, niet van de mens. Aangelegde, onnatuurlijke baden horen niet in een natuurgebied. Als inwoner van Oisterwijk ben ik van mening dat behouden van Staalbergven niet meer van deze tijd is. Soms moet je afscheid nemen van het oude en niet blijven hangen in nostalgie. De waarde van de natuur moet ons lief zijn en niet het belang en de behoeften van de mens.

Lia Smulders
Oisterwijk