Care Inn

Aandacht voor je tuin: zo leg een gazon aan*


Oisterwijk, een pittoreske gemeente in Noord-Brabant, staat bekend om haar prachtige bossen en vennen.

Minstens net zo belangrijk als een huis bouwen, is ervoor zorgen dat de tuin er goed bij ligt. Een tuin met veel groen is goed voor de biodiversiteit en kan bovendien beter regenwater opnemen. Een gazon houdt regenwater vast en geeft het af aan de bodem. Als je voor een gazon kiest, is het belangrijk dat het goed wordt aangelegd. In dit artikel lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Eerst bezinnen, dan beginnen

Voordat je een gazon aanlegt, is het goed om jezelf af te vragen hoe je het gazon gaat gebruiken. Ga je de grasmat intensief gebruiken of moet het een siergazon worden? In het eerste geval kun je het beste graszaad voor sport en spel kiezen. Dit kan tegen een stootje en is geschikt om op te spelen. In het tweede geval kun je beter siergazon graszaad nemen. Kijk ook even naar de ligging van je tuin en het aantal zonuren dat je gras zou krijgen. Heb je een tuin op het noorden of heb je veel bomen staan? Kies dan zaad voor schaduwgras, deze grassoorten hebben een lage lichtbehoefte.

Voorbereiden

Verwijder, indien nodig, eerst oude graszoden met een zodensnijder. Zorg er voordat je gaat zaaien voor dat het zaaibed onkruidvrij is en ploeg de grond om. Geef de grond ongeveer twee weken de tijd om op zijn plaats te zakken. Haal na deze tijd nieuw onkruid weg en maak de grond zo vlak mogelijk. Druk de grond aan met een gazonwals. Bemest de grond voordat je gaat zaaien. Gebruik hiervoor een geschikte meststof. Heb je die nog niet in huis? Bij gazon-specialist MOOWY kun je geschikte gazonmest kopen. Naast aanlegbemesting vind je hier ook allerlei organische bodemverbeteraars. Ook kun je er hoogwaardig graszaad bestellen.

Leg een mooi gazon aan (Bron: Pixabay.com)

Wanneer aan de gang?

De beste tijd om te zaaien is van februari tot november. De bodemtemperatuur moet minimaal tien graden zijn. Het meest geschikt om aan de slag te gaan, zijn het voorjaar of het najaar. In het vroege najaar (vanaf augustus) is de grond nog warm van de zomer. Als je in het voorjaar zaait, profiteer je van veel warmte en licht van de zon. Wel is het zo dat bij de voorjaarszaai meer energie naar de bladontwikkeling gaat, waardoor er minder energie voor de wortelgroei overblijft. Wacht altijd totdat de kans op nachtvorst voorbij is.

En hoe?

Je kunt gras zaaien met de hand of met een strooier. Gebruik 34 gram zaad per vierkante meter. Strooi zowel in de lengte als in de breedte, en hark het zaad licht in. Het is niet nodig om het graszaad met aarde te bedekken. Druk het zaad aan met de voeten of gebruik (zeker bij grotere oppervlakten) een gazonwals.

Nazorg en ingebruikname

Geef dagelijks water totdat het gras begint te ontkiemen. Doe dit in meerdere sproeimomenten per dag: als je in één keer te veel water geeft, is er een kans dat de zaden wegspoelen. Strooi na het ontkiemen kale plekken opnieuw in. Drie weken na het ontkiemen, kun je het gazon voor de eerste keer maaien.

Wacht een paar maanden voordat je het gazon echt gaat gebruiken. Tot die tijd kun je op afstand alvast genieten van een rustgevend en mooi stukje natuur.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier