Care Inn

Eerder tegengehouden woningbouwkans Plan Buitenerven kan alsnog doorgaan


Na het wegvallen van 250 woningen op KVL Noord, is het goed te melden dat een ander project – ondanks eerdere stelselmatige tegenwerking van het college – toch doorgang kan vinden.

De initiatiefnemers kregen van de wethouder een ‘Nee’, in de raad werd een ‘Ja’ gehoord, toen alsnog een ‘Nee’, met daarop tot slot een niet mis te verstane opdracht van de gemeenteraad aan het college (burgemeester en wethouders) om van die ‘Nee’ heel snel een ‘Ja’ te maken.

Het groene vlak is ‘Plan Buitenerven’; daar rechtsonder reeds goedgekeurde nieuwbouw; linksonder plan Pannenschuur VI. De cirkels geven de afstand aan tot de buurgemeente.

Het plan

Initiatiefnemers in Oisterwijk willen direct aansluitend op de wijk Pannenschuur 80 tot 120 woningen realiseren, waarvan ook een groot aandeel sociale woningbouw. In eerste instantie gaf de gemeente aan dat dit hier niet kan, omdat het te dicht op de buurgemeente ligt. Vreemd vonden de eigenaren, want het toekomstig te realiseren plan Pannenschuur VI ligt nog dichter bij de bebouwde kom van Berkel-Enschot. Vreemd ook omdat er ernstige woningnood heerst, en de opgave die de gemeenteraad heeft gesteld nog verre van gerealiseerd is. Ook geeft de planning van de komende jaren nog geen uitzicht op voldoende invulling daarvan.

Pingpongen

Na wat pingpongen tussen de initiatiefnemers en de wethouder, kwam de gemeenteraad met een duidelijke opdracht: Bouwen! Niet zo vreemd, want het plan past in de Woonzorgvisie, er is geen probleem wat betreft boeren in de omgeving, ook de N65 geeft geen problemen, het plan voldoet aan het Integraal Afwegingskader, en er worden – niet onbelangrijk – sociale betaalbare woningen gebouwd! Het enige argument wat de wethouder vorig jaar nog tegenwierp was ‘het principe om de dorpen niet tegen elkaar aan te laten groeien’. Geen argument, zo was de raad van mening; ga praten!

Vooruitgang

Er zit – na de bovenstaande vertraging – momenteel enige vooruitgang in het project. ‘In juli 2024 heeft de raad het koersdocument vastgesteld waarin de locatie als potentiële woningbouwlocatie is aangewezen,’zo laat de woordvoerder van wethouder Logister weten. ‘Naar aanleiding van de motie van de raad hebben diverse overleggen plaatsgevonden met initiatiefnemers, alsook correspondentie. In de overleggen lag de focus op een analyse van het landschap en het uitwerken van een landschappelijk raamwerk met daarbinnen zogenoemde ontwikkelvelden. De verdere uitwerking en een nieuw principeverzoek zal verder duidelijkheid geven over het initiatief.’

Dit principeverzoek zal later volgen, waarna bij instemmingen aanpassing van het bestemmingsplan volgt. Dat is nodig om de daaropvolgende bouwvergunning te kunnen goedkeuren, en met de bouw te kunnen beginnen. Langdurige processen, die met de nodige inspraak van omgeving en gemeenteraad moeten worden doorlopen, maar er zit nu in ieder geval beweging in…

 

Klik hier en lees alle berichten over Plan Buitenerven