Care Inn

Eerste records van het nieuwe schaatsseizoen bij De Vennen Moergestel


Het nieuwe schaatsseizoen 2024-2025 is nog maar net begonnen, en de eerste persoonlijke records (PR’s) van Schaatsclub De Vennen zijn al verbeterd. Thomas van Berkel was op zaterdag 19 oktober in Heerenveen sneller dan ooit op zowel de 500 als de 1500 meter. Andere leden van De Vennen waren diezelfde avond in Tilburg succesvol tijdens de eerste marathonwedstrijden van het nieuwe seizoen.

Thomas van Berkel tijdens starttraining (Fot:o Wouter Groenen)

Als lid van de baanselectie Tilburg zullen Thomas van Berkel en Karlijn Schellekens ook in het nieuwe seizoen weer regelmatig deelnemen aan schaatswedstrijden in Heerenveen. Voor kwalificatie voor Nederlandse Kampioenschappen zijn namelijk snelle tijden nodig en de kans daarop is het grootst op het snelle ijs van schaatsstadion Thialf. Op zaterdag 19 oktober namen Thomas en Karlijn deel aan een wedstrijd voor Topteams en KNSB-selecties, waarbij ook nationale toppers als Merijn Scheperkamp, Joep Wennemars en Jenning de Boo aan de start stonden. Voor Thomas was het meteen raak met PR’s op zowel de 500 als de 1500 meter. Met 38.48 was hij op de 500 meter 0.22 seconde sneller dan zijn oude PR en zijn 1:53.09 op de 1500 meter was zelfs 1.14 seconde sneller dan de tijd die hij op 14 januari 2024 had gereden. Wellicht slaagt Thomas er dit seizoen in om het Clubrecord op de 1500 meter te veroveren. Dit Clubrecord staat met 1:50.56 al meer dan negen jaar op naam van Dai Dai Ntab. Karlijn Schellekens kwam op 19 oktober met 42.54 op de 500 meter en 2:10.89 op de 1500 meter ook al twee keer dicht in de buurt van haar PR. Op zondag 20 oktober reed Karlijn in Heerenveen bovendien een rit over 3000 meter. In een prima opgebouwde rit, met per ronde een verval van minder dan een seconde, bleef zij met haar tijd van 4:41.17 slechts 1.47 seconde boven de tijd van haar eigen Clubrecord.

Op zaterdagavond 19 oktober werden in Tilburg de eerste marathonwedstrijden van het nieuwe seizoen gereden. In de wedstrijd over zestig ronden voor heren C-1 slaagde Teun van der Linden er samen met nog drie andere rijders in om een ronde voorsprong te pakken op alle andere deelnemers. In de spannende finale wist Teun bovendien zijn medevluchters van zich af te schudden, zodat hij als winnaar over de finish ging. Tom van Dijck behaalde in dezelfde categorie de elfde plaats. In de categorie Masters-2 werden Gerard Adolfse en Jan op ’t Hoog respectievelijk tiende en elfde.

Eerder op de avond waren er ook al marathonwedstrijden voor Junioren-C en Pupillen geweest. Maartje van Dijck ging hier bij de meisjes Junioren-C in de wedstrijd over tien ronden als winnares over de finish. Malin Rongen moest bij de meisjes Pupillen-B zes ronden rijden en behaalde daarbij de derde plaats.