Care Inn

Na 80 jaar unieke beelden ontploffing munitietrein WOII


Oisterwijk in Beeld toonde donderdagavond 24 oktober een mooie en zeker ook unieke documentaire over de aanval en ontploffing van een munitietrein in het centrum van Oisterwijk; het werd het begin van de bevrijding van Oisterwijk en omgeving.

Een volle zaal in Tiliander luistert en kijkt aandachtig naar de presentatie van 80 jaar oude nog nooit vertoonde filmbeelden (Foto: Joris van der Pijll).

16 september 1944. Oisterwijk wordt opgeschrikt door een serie aanvallen van Engelse vliegtuigen op de munitietrein op 16 september 1944 in Oisterwijk bij het station. De 30 wagons van de munitietrein zijn volgeladen met duizenden granaten, brandbommen en kogels. De schade is gigantisch. Tientallen huizen zijn totaal verwoest, honderden huizen raken beschadigd. Schoenfabrikant Sjef Puts maakte unieke beelden met een 8 mm camera en filmt 11 minuten lang de schade.

Op 26 oktober 1944 werd Oisterwijk bevrijd. Voor de makers van Oisterwijk in Beeld was dat aanleiding om deze unieke beelden te verpakken in een mooie documentaire van zo’n 30 minuten, waarin de kijker wordt meegenomen in deze dramatische gebeurtenis. De Engelse jagers komen in beeld, ooggetuigen doen verslag en de ravage die door de ontploffing is ontstaan komt goed in beeld.

Veel achtergrondinformatie gecombineerd met indrukwekkend beeldmateriaal maken deze documentaire over de beschieting en de daaropvolgende immense ontploffing van de munitietrein compleet.

De documentairevideo is onderaan deze pagina te bekijken. Hij werd gemaakt door vrijwilligers en is van vakkundige kwaliteit; het beeldmateriaal vormt een uniek naslagwerk van een voor Oisterwijk en omgeving zeer belangrijke gebeurtenis in aanloop naar de bevrijding.

Het aanwezige publiek was danig onder de indruk, met een ‘oh’ en ‘ah’, soms een lach of een schrik. Na afloop volgde applaus voor de bijzondere prestatie.

Première

Voorafgaande aan de vertoning van deze bijzondere productie werd door wethouder Dion Dankers een moment stil gestaan bij de 80-jarige bevrijding en wat vrijheid betekent, ook in de huidige tijd. U leest hier zijn woorden:

Dames en heren,

Allereerst dank aan iedereen die deze avond heeft mogelijk gemaakt. Vandaag staan we stil bij een bijzondere mijlpaal: 80 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de bezetters, en konden wij opnieuw vrij ademhalen, vrij spreken, en vrij leven. Die vrijheid was niet vanzelfsprekend toen, en is dat nu, 80 jaar later, nog steeds niet.

We besteden vandaag aandacht aan de moed van hen die voor onze vrijheid hebben gevochten, en we herdenken de offers die zij hebben gebracht. Dankzij hen leven wij in een land waar we onze eigen keuzes mogen maken, waar vrede en veiligheid de norm zijn, en waar we zonder angst kunnen dromen van de toekomst.

Toch, terwijl wij hier zijn in vrijheid, kunnen we niet de ogen sluiten voor de verschrikkingen die elders in de wereld plaatsvinden. In Oekraine en het Midden-Oosten woeden vandaag de dag nog steeds conflicten die families verscheuren, levens verwoesten, en generaties in onzekerheid laten leven. Oorlogen die mensen dwingen om hun huizen te verlaten, op zoek naar veiligheid en een nieuw begin.

Deze contrasten laten ons zien hoe kostbaar onze vrijheid is. Wat wij als vanzelfsprekend ervaren, is voor miljoenen anderen een verre droom. Het herinnert ons eraan dat vrede nooit volledig bereikt is, en dat wij ons moeten blijven inzetten voor gerechtigheid, dialoog en samenwerking.

Laat deze bijeenkomst daarom niet alleen een kijk zijn op wat we gewonnen hebben, maar ook een oproep om verantwoordelijkheid te nemen voor het behouden van die vrijheid. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt dat we ons blijven inspannen om het te beschermen, voor onszelf en voor toekomstige generaties.

Laten we samen verder bouwen aan een wereld waarin vrijheid niet slechts een voorrecht is van enkelen, maar een recht voor iedereen.

Dank u wel.

Dion Dankers

Wethouder Oisterwijk

 

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.

Oisterwijk in Beeld