Care Inn

Foto van 110 jaar oude Boshuis Venkraai aangeboden


Op 20 0ktober 1914 werd Gerardus Peijnenburg door de vereniging Natuurmonumenten aangesteld als 1e boswachter van de Oisterwijkse bossen en vennen. Hij en zijn vrouw Johanna Peijnenburg – van Balsvoort kwamen met hun acht kinderen op deze datum ook te wonen in de dat jaar nieuwgebouwde boswachterswoning, naast een oud boerderijtje waar op 1 november dat jaar weduwe Michels vertrekt.

Een van de eerdere afbeeldingen van het oude De Venkraai (Bron: Natuurmonumenten / Regionaal Archief Tilburg).

Omdat de salaris inkomsten van deze boswachter slechts 80% bedroeg, kreeg zijn vrouw vanaf mei 1915 een vergunning om koffie, thee, limonade en alcoholische drank, zijnde geen sterke drank, te verkopen. Op 24 juli 1915 krijgt de boswachterswoning de naam ‘De Venkraai’. Op 22 oktober 1915 werd het naastgelegen oude boerderijtje afgebroken en komt er een nieuwe schuur, die er nog steeds staat. De boswachter Gerardus Peijnenburg stierf op 19 januari 1917. Zijn vrouw en kinderen bleven er wonen. De weduwe bleef tot eind juni 1938 De Venkraai uitbaten. In 1920 werd haar zoon Cees de nieuwe boswachter. Tot op de dag van vandaag is het een bekende horecalocatie.

110 Jaar

Bovenstaande was afgelopen weekend 110 jaar geleden. Op 21 oktober hebben de twee neven Gerard en Hans Peijnenburg, kleinzonen van hierboven genoemd echtpaar, een foto aangeboden aan de huidige uitbaters Judith en Bart van Rooij. Op deze foto staat het boswachters echtpaar afgebeeld in de deuropening van Venkraai, dat ook vandaag de dag nog nagenoeg hetzelfde is als destijds.

Bart van Rooij, Gerard Peijnenburg, Judith van Rooij en Hans Peijnenburg (v.l.n.r.)