Care Inn

Gemeente Oisterwijk onder toezicht vanwege achterstallige huisvesting vluchtelingen


In een brief aan de gemeenteraad, laat het college (burgemeester en wethouders) weten dat het COA in 2025 start met de nieuwbouw, en de gemeente onder toezicht is gesteld vanwege het niet voldoende voorzien in woningen voor statushouders.

Binnenkort komen er op diverse plekken flexwoningen, dat geeft mogelijk iets ruimte.

Volgens afspraken met het COA, mag deze in de gemeente Oisterwijk nog 23 jaar asielzoekers opvangen, mits het COA zorgt voor vervanging van de gebouwen. De opvang is verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Die bouw zal volgens de gemeente – als er geen bezwaren komen op de vergunning – begin 2025 starten. De aanvraag voor de vergunning volgt deze maand.

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen blijft voorlopig nog nodig en wordt grotendeels voortgezet tot vooralsnog oktober 2025. Alleen de opvang bij Morgenrood komt te vervallen. Klein Oisterwijk, het Klooster en enkele particuliere opvangplekken blijven bestaan. Gemeente Oisterwijk voldoet ruim aan de spreidingswet en gelukkig is de laatste jaren ook het aantal incidenten met asielzoekers afgenomen.

Woningnood

Een veel groter probleem vormt de huisvesting voor statushouders. dat zijn vluchtelingen die na hun asielaanvraag een verblijfsvergunning hebben gekregen. Vorig jaar is dat volgens de taakstelling niet voldoende gelukt, en ook dit jaar lijkt het haast onmogelijk daaraan te voldoen. Ondanks dat de gemeente Oisterwijk veel meer asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen opvangt dan andere gemeenten, blijft de taakstelling voor het realiseren van woningen voor statushouders bestaan.

In totaal moesten er in 2023 76 statushouders worden gehuisvest, waarvan er 57 zijn gehuisvest. In totaal is de taakstelling voor 2024: 86. In 2024 zijn er t/m juli 25 mensen gehuisvest. Het gevolg is dat de gemeente onder toezicht is gesteld van de provincie en er een plan van aanpak gemaakt moest worden. In dit plan is afgesproken dat binnen 1,5 jaar de achterstand moet worden ingehaald, bovenop de taakstelling die er ieder jaar bij komt.

Omdat de huisvesting grotendeels afhangt van woningen bij de woningbouwvereniging, en van dat aanbod maximaal 10% voor deze doelgroep beschikbaar komt, en er ook andere doelgroepen (denk aan alleenstaanden en jongeren) tijdens de huidige woningnood schreeuwen om een plek, is de vraag of dit haalbaar is. Er komen binnenkort wel een aantal flexwoningen beschikbaar, maar ook daarvoor zijn meerdere gegadigden.

Klik en lees hier de volledige raadsinformatiebrief

Klik en lees hier meer berichten over het AZC in Oisterwijk