Care Inn

Gemeente Oisterwijk ontvangt certificaat Dementievriendelijk


Ruim 1,5 jaar geleden diende raadslid Inge van Beers in de gemeenteraad een motie in (opdracht aan het college van burgemeester en wethouders) om een beter inzicht te krijgen in hoe onze gemeente omgaat met de maatschappelijke uitdaging van dementie. Die oproep werd destijds door een ruime meerderheid aangenomen.

Aanleiding was destijds de constatering dat in de woonzorgvisie van 2022 het woord ‘dementie’ niet werd genoemd. Dat terwijl Gemeente Oisterwijk al in 2012 aangaf een Dementievriendelijke Gemeente te willen zijn.

Certificaat

Het duurde enige tijd, en daarop werd in augustus door Van Beers (D66) vragen over  gesteld (klik). Volgens Van Beers is er hard gewerkt om het certificaat “Dementie vriendelijke gemeente” te ontvangen: ‘We zijn verheugd te melden dat de gemeente Oisterwijk dit certificaat nu in handen heeft! Een speciaal bedankje aan wethouder Dankers, maar vooral aan maatschappelijke partners zoals de Dementiecoöperatie en andere betrokkenen voor hun jarenlange inzet en goede acties rondom dementie in onze gemeente.’

Bouwen

Om het certificaat te kunnen behouden, moet de gemeente blijven bouwen aan verbetering. De thema’s zijn: met relevante partners een gemeenschappelijk doel vastleggen, beleid uitvoeren gericht op het vergroten van kennis over en omgaan met dementie onder burgers en op het realiseren van dementievriendelijke buurten en wijken, een actieve rol nemen in het lokale en/of regionale netwerk dementie, voldoende ontmoetingsmogelijkheden voor mensen met dementie faciliteren, begeleiding en ondersteuning bieden en medewerkers scholen. Op tenminste vier van deze thema’s moet de gemeente op of boven het landelijk gemiddelde blijven scoren. Omdat het landelijk gemiddelde omhoog gaat, moet dus ook in Oisterwijk de score blijven oplopen.

Uitdagingen

Voor D66 Oisterwijk is het cruciaal dat we in de samenleving alert blijven op de uitdagingen rondom dementie. ‘De gemeente heeft een flinke kluif voor de boeg om deze uitdagingen in goede banen te leiden. Door samen te werken kunnen we stappen zetten in de juiste richting. Het verkrijgen van het certificaat is een mijlpaal, maar het werk stopt hier niet. We moeten blijven streven naar een gemeente waarin mensen met dementie en hun families goed worden ondersteund en waar bewustwording en begrip centraal staan’, aldus Van Beers.

Van Beers heeft aan het college ook een overzicht gevraagd, zodat de raad inzage krijgt in wat er al gedaan wordt, en eventueel nog gedaan kan of moet worden. Van Beers verwacht dit overzicht binnenkort, zodat daarna waar nodig eventuele vervolgstappen genomen kunnen worden.

De dementiescan voor Gemeente Oisterwijk.