Care Inn

Herdenking voor oorlogslachtoffers Heukelom


In Heukelom zijn tijdens de oorlog twee familieleden van de familie Denissen uit Heukelom gesneuveld. Samen met andere oorlogsslachtoffers uit de toenmalige gemeente Berkel-Enschot – waar Heukelom destijds onder viel – worden zij herdacht in een herdenkingsdienst.

De Ceciliakerk in Berkel-Enschot (Bron: Google Maps)

Elke vijf jaar herdenkt Berkel-Enschot de Tweede Wereldoorlog en viert het de bevrijding. Traditiegetrouw doen zij dat op 27 oktober om 19.00 uur; de datum waarop Berkel-Enschot is bevrijd. ‘We beginnen met een herdenkingsdienst in de Sint Caeciliakerk, waarvoor iedereen is uitgenodigd. Het voorlopige programma is dat vertegenwoordigers van de Katholieke, Protestantse, Joodse en Trappistengemeenschappen door middel van overwegingen stil staan bij de oorlog, de bevrijding en de hedendaagse betekenis daarvan. De verhalen worden afgewisseld door muziek en zang,’ zo laat de organisatie weten.

Daarna gaat het gezelschap onder begeleiding van de twee gildes van Berkel-Enschot naar de Oude Toren. Daar worden enkele korte toespraken gehouden en worden kransen gelegd. Aan het eind daarvan klinkt de ‘Taptoe’, is het twee minuten stil, wordt de Nederlandse vlag gehesen en zingen zij het Wilhelmus.