Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Christiaan van der Aa


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertelt Oisterwijk in Beeld over straatnamen in Oisterwijk, vernoemd naar mensen die actief waren en/of woonden in Oisterwijk.

Straat in Beeld: Christiaan van der Aalaan

De Christiaan van der Aalaan in de wijk Bunders in Oisterwijk(Bron: Oisterwijk in Beeld)

Deze aflevering gaat over de oprichter van de KVL. Christ van der Aa werd in 1885 geboren in Tilburg. Hij doorliep de vakschool voor looiers te Waalwijk. Zijn vader had een paardenstuitlooierij aan de Hoefstraat, waar hij het vak leerde.

In 1915 trouwde hij met de Oisterwijkse Cornelia van de Ven met wie hij twee zonen en vier dochters kreeg. Twee stierven in hun zuigelingentijd. Na zijn huwelijk richtte hij op 27 oktober 1916 samen met de Rotterdamse koopman Jan Adolf Vermetten de NV Lederfabriek Oisterwijk op. Van der Aa startte in een oude leerlooierij van Blomjous aan de Lind 6 en snel daarna startte de bouw voor een nieuwe fabriek langs de spoorlijn. In september 1918 startte de productie in de moderne fabriek. De fabriek werd in 1920 overgenomen door het Joodse lederbedrijf Adler en Oppenheimer. Van der Aa bleef directeur. De export naar Amerika nam grote vormen aan. In 1924 werd de fabriek uitgebreid. In 1929 volgde de stoommachine en in 1930 werd het nathuis gebouwd. In 1932 kreeg de fabriek het predikaat koninklijk. In 1934 nam dr. Hans Ludwig Adler de technische leiding van de fabriek op zich. Tijdens de bezetting produceerde de fabriek voor de Duitse Wehrmacht. Vanaf maart 1941 kwam het Joodse bedrijf onder een Verwalter: dr. Hubert Huppertz.

De rouwstoet bij de uitvaart van Christiaan van der Aa in 1941 (Bron: Oisterwijk in Beeld)

Christ van der Aa was vanaf de oprichting bestuurslid van de Federatie van Vereenigingen van Nederlandsche Lederfabrikanten, ondervoorzitter van het groepsbestuur overleerlooiers, bestuurslid RK Vereeniging van Ned. Lederfabrikanten. Ook was hij lid van de Oisterwijkse gemeenteraad en in periode 1919-1923 wethouder.

Van der Aa stierf op 15 oktober 1941, na een hersenbloeding, in het Elisabethziekenhuis in Tilburg net voor het 25-jarig jubileum van de Lederfabriek. Het personeel schonk de gedenknaald aan de directie t.g.v. het 25-jarig bestaan.

Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord

Meer over straatnamen en hun historie leest u op de website Oisterwijkinbeeld.nl.

Aanvulling

Jan van Leest attendeerde ons op enkele aanpassingen op bovenstaande: ‘Kaufmann uit Rotterdam was de grootaandeelhouder van Lederfabriek Oisterwijk (L.O.) Vermetten was daar werknemer, boekhouder en mandataris. Van der Aa verkocht zijn looierij in de Kerkstraat en met de winst werd hij mede-eigenaar van L.O.’

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.