Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Eerste Communies Heleen en Albert Puts – Hemelvaartsdag 1951 en 1952 in ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Eerste Communies Heleen en Albert Puts – Hemelvaartsdag 1951 en 1952. (Bron: film Sjef Puts)

Eerste Communies Heleen en Albert Puts – Hemelvaartsdag 1951 en 1952.

Sjef en Leentje Puts huwden in 1941 en stichtten ’n groot gezin. Sjef bezat een 8mm-filmcamera en bracht graag zijn kinderen in beeld, vooral op bijzondere momenten. Het is daarom dat wij nog altijd getuige kunnen zijn van de Eerste Communies van Heleen en Albert Puts via filmbeelden geschoten op Hemelvaartsdag 1951 en Hemelvaartsdag 1952.

‘Oisterwijk in Beeld’ kwam voor hun documentaire rond Kinderhuis Rustoord in contact met Albert Puts. Het gezin woonde op steenworp afstand hiervan en had ’n bijzondere relatie met het Kinderhuis. Hopende op mooie filmbeelden kwamen oude spoelen tevoorschijn die Albert al vele jaren zorgvuldig bewaarde. Behalve fraaie beelden voor de documentaire bevond zich op de spoelen ander prachtig beeldmateriaal dat we graag tonen op BeeldbankOisterwijk waaronder deze meer dan 70 jaar oude opnames rond communievieringen.

De film brengt ons in de Schoolstraat bij de Onze Lieve Vrouw ter Lindeschool, gunt ons ’n kijkje op de kop van de Lind bij de Joanneskerk die op dat moment nog niet zijn kenmerkende voorportaal en toren heeft; die zijn pas midden jaren ’50 gerealiseerd. Pastoor van der Weerden -de bouwpastoor in deze- zien we in de film de communie uitreiken. De Peperstraat komt voorbij evenals de Joannes Lenartzstraat, Spoorlaan, Nicolaas van Eschstraat en Heusdensebaan.

Naast bovengenoemde personen herkenden kijkers ook Oma Cornelissen, Oma Puts en Sjaan de Graaf.

De ‘Eerste (Heilige) Communie’ is een initiatiesacrament in de Rooms-Katholieke kerk. Je treedt nader toe tot de geloofsgemeenschap, in de regel rond de leeftijd van zo’n 7 jaren.

Beeldmateriaal: Sjef Puts

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.