Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Oisterwijkse oorlogsfilm Schaduwspel nu openbaar te zien


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, is de film Schaduwspel na tien jaar vrijgegeven voor openbare vertoning.

Op 25 oktober is het tachtig jaren terug dat Oisterwijk werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ter gelegenheid van de zeventigjarige bevrijding in 2014 stak Oisterwijk de schouders onder een megaklus: de totstandkoming van een avondvullende speelfilm rond het verzet in hun woonplaats. Veel dorpsgenoten -maar ook geïnteresseerden van daarbuiten- bezochten de vertoningen van de film in Tiliander en later de reprises in Den Boogaard, het Natuurtheater en op het Lindeplein. Ook de Dvd’s werden gretig afgenomen.

In de herhaling

Een fragment ui de film Schaduwspel, opgenomen bij Bos en Ven.

Oisterwijk Verbeeld(t), onder wiens vleugels de film werd vervaardigd, ging in op de wens van velen om na tien jaar de film nog eens op het grote doek te kunnen zien. Dat vond plaats op vrijdag 25 oktober in een volgeboekte Tilianderzaal.

Op dezelfde avond werd de speelfilm symbolisch aangeboden aan burgemeester Hans Janssen, zodat deze nu openbaar beschikbaar is. Elke geïnteresseerde, waar dan ook ter wereld, kan voortaan kennis nemen van de Oisterwijkse rolprent Schaduwspel!

De film is te zien op de Youtubepagina Schaduwspel via deze (klik) link.

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.