Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Pastoor van Heesbeenstraat


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertelt Oisterwijk in Beeld over straatnamen in Oisterwijk, vernoemd naar mensen die actief waren en/of woonden in Oisterwijk.

Straat in Beeld: Pastoor van Heesbeenstraat

De Pastoor van Heesbeenstraat in de wijk Westend in Oisterwijk (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Hubertus Nicolaas (Bart) van Heesbeen werd geboren in 1848 in Vlijmen. Hij stamde uit een deftige familie. Priester gewijd op 25 mei 1872. Hij begon als kapelaan te Den Bosch (St. Jan in 1872), maar zijn zwakke gezondheidssituatie noopte hem te verzoeken om een minder belangrijke standplaast.

Hij werd vervolgens in 1874 kapelaan in Horssen en Schijndel (1878). Tot pastoor in Oisterwijk benoemd op 19 oktober 1891. Tijdens zijn pastoraat is de nieuwe St. Petrus Bandenkerk onder leiding van architect Cuypers gebouwd. De firma Cuypers werd in 1894 opgedragen de Petruskerk te bouwen, waarvoor de oude Lieve-Vrouwe-basiliek te Trier model stond. Van Heesbeen was er zelf gaan kijken. Aannemer werd de parochiaan Petrus Versteynen, die de kerk voor 150.000 gulden wist te bouwen. Op 15 april 1895 werd de eerste steen gelegd en op 25 september 1896 kon Van Heesbeen de kerk inzegenen. Op 24 mei 1897 had de Bossche bisschop Wilhelmus van de Ven de kerk geconsacreerd, dat ging gepaard met een indrukwekkend schouwspel, waarbij gilden, fanfares, schutterijen, deputaties, politie en zelfs het leger was betrokken.

Een gedachteniskaartje voor Pastoor van Heesbeen (Bron: Oisterwijk in Beeld)

Van Heesbeen trachtte een eigen ‘pastoorsvereeniging’ voor schoenmakers op te zetten (40 leden). Hij haalde de Fraters van Tilburg naar Oisterwijk voor het lager onderwijs aan jongens. Hij overleed te Oisterwijk op 30 augustus 1903 aan een hartverlamming.

Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord

Meer over straatnamen en hun historie leest u op de website Oisterwijkinbeeld.nl.

 

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.