In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertelt Oisterwijk in Beeld over straatnamen in Oisterwijk, vernoemd naar mensen die actief waren en/of woonden in Oisterwijk.
Straat in Beeld: Harrie Janssenstraat
Harrie Janssen is één van de verzetsstrijders die zich met name bezig hield met onderduikers. Harrie kwam noodlottig aan zijn einde.
Harrie Janssen werd geboren in 1885 in in Venlo. Hij kwam in 1913-1914 van Venlo naar Tilburg waar hij als banketbakker werkte. Ook in 1918-1919 werkte hij een jaartje in Tilburg. Hij trouwde in 1920 in Tilburg met Anna de Beer, dochter van een bakker, met wie hij een zoon en drie dochters kreeg. Harry Janssen woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Klompven in Oisterwijk.
Harrie verleende onderduikers onderdak. Hij stond in contact met het duikhoofd kapelaan Sleegers. Ook joden en verzetsmannen kregen onderdak en hij bracht ze onder in boerenbedrijven. Zelfs een Russische krijgsgevangene zat, vlak voor de bevrijding daar ondergedoken. Vaak begeleidde hij onderduikers met de fiets naar boerderijen in Schijndel en omgeving en indien mogelijk voorzag hij mensen van bon- en stamkaartenkaarten. Zijn adres aan het Klompven was tevens het verspreidingspunt van het verzetsblad Je Maintiendrai. Harrie Janssen heeft zelf ook meerdere keren elders onderdak moeten zoeken, om de Duitsers te ontwijken.
Ten tijde van de bevrijding van Oisterwijk op 26 oktober, gisteren op de kop af 80 jaar geleden, bleef Harrie niet in de schuilkelder want hij was nieuwsgierig om te zien hoever het stond met de bevrijding. Hij ging op de fiets het dorp in en werd, in de omgeving van de Petruskerk, dodelijk getroffen door rondvliegende scherven van een granaat. Die dag sneuvelden, bij de bevrijdingsacties, acht schotten alsmede een onbekend gebleven geallieerd militair. Verder verloren een tiental burgers hun leven, waaronder dus Harrie Jansen. Aan hem werd –evenals aan andere Oisterwijkse pilotenhelpers- het zgn “Eisenhowercertificaat” toegekend; een Amerikaanse oorkonde, die door Eisenhower persoonlijk is ondertekend. Tevens is een straatnaam in de wijk Pannenschuur naar hem genoemd.
Tekst: Verzetsstrijders van de Straat, Oisterwijk in Beeld, waarvan hieronder de editie over Harrie Janssen:
Meer over straatnamen en hun historie leest u op de website Oisterwijkinbeeld.nl.
De Maand van de Geschiedenis
In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.