Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Vakantie in Oisterwijk, 1939 in ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Hotel ‘Het Wapen van Oisterwijk’ als uitvalsbasis voor een vakantie in Oisterwijk (Bron: Familie Spoor / Noord-Hollands Archief)

Vakantie in Oisterwijk, 1939

Het is augustus 1939 als de Haarlemse familie Spoor vanuit Noord-Holland per trein afreist naar Oisterwijk. Wat zéker meegaat op de tocht is de filmcamera!

Er valt duidelijk te bespeuren in de film dat het gezin plezier heeft in het vastleggen van dit reisavontuur. Er wordt geëxperimenteerd met titels, illustraties en koddig geënsceneerde scènes. Zowel vader als moeder Spoor hanteren de camera in de film.

Voor ons Oisterwijkers is het mooiste deel van de film vanzelfsprekend het moment dat het gezin neerstrijkt in ‘De Parel van Brabant’. Intrek wordt genomen in ‘Het Wapen van Oisterwijk’, gelegen aan de noordzijde van De Lind, ter hoogte van de kiosk.

Op ’n wandeling door het Oisterwijkse bos- en vennengebied komt de familie zelf rijkelijk in beeld maar heeft men ook oog voor enkele juweeltjes zoals de Van Tienhovenbank aan het van Esschenven én het Natuurtheater. Die waren in 1939 respectievelijk pas 4 en 3 jaren oud; de Van Tienhovenbank dateert uit 1935 en het Natuurtheater uit 1936. Dat ook ’n opname is geschoten van de aankondiging van het spel ‘Don Quichot’ bewijst de juiste datering van deze film; 1939. Van het feit dat we aan de vooravond zitten van ’n bijzonder donkere tijd in de geschiedenis -de Tweede Wereldoorlog- valt in de film niets te bespeuren.

Natuurlijk wordt ook de natuurrijkheid in beeld gebracht. Vader Spoor wijst onder andere hun wandelroute en later het Diaconieven aan op de kaart waarna opnames van ’n ven volgen. Dat roept vraagtekens op want we missen in de beelden de kenmerkende eilandjes in het Diaconieven.

De beelden van het bezoek aan de ijscokar en de terug naar het hotel lopende vader en dochter Spoor maken de 85 jaar oude film af.

Er zijn ook opnames van het in 1939 in het Natuurtheater gespeelde ‘Don Quichot op de bruiloft van Kamacho’. BeeldbankOisterwijk kreeg de beelden toegespeeld door het Regionaal Archief Tilburg en verkreeg toestemming de beelden aan te pakken en te plaatsen. Die film is hier te zien: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/openluchtspel-oisterwijk-1939-don-quichot-op-de-bruiloft-van-kamacho/

Beeldmateriaal: Familie Spoor / Noord-Hollands Archief

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.