Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Zesvoudige bruiloft Heukelom, 1954 in ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Het zesvoudige huwelijk in Heukelom in 1954 was wereldnieuws (Bron: Polygoon)

Zesvoudige huwelijk in Heukelom in 1954

Op 23 februari 1954 traden in het Brabantse Heukelom (Destijds gemeente Berkel-Enschot, tegenwoordig gemeente Oisterwijk) elf kinderen uit de families De Kort en Bertens en één telg uit de familie van Haaren tegelijk in het huwelijk.

Het was ’n bijzonderheid, getuige het feit dat de pers -waaronder het Polygoonjournaal- aanwezig was. Dit beeldmateriaal danken we aan hun aanwezigheid.

Het Algemeen Dagblad schreef: “Overal langs de weg van Heukelom naar Berkel-Enschot en van Oisterwijk terug naar de buurtschap wapperden de vlaggen en in vele fabrieken lag het werk stil omdat het personeel een halve snipperdag had opgenomen om zoveel mogelijk van de bruidsstoet te kunnen zien.”

Beeldmateriaal: Polygoon

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.