Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Zelfs een burgemeester werkt wel eens mee aan nepnieuws


In de Maand van de Geschiedenis, is het thema ‘Echt Nep’.  Hieronder ziet u voorbeelden van nog niet heel erg oud ‘Echt Nep’ en al wat ouder ‘Echt Echt’; beide met medewerking van Oisterwijkse burgemeesters. Met name de eerste is een duidelijk voorbeeld, dat we wat we te zien krijgen niet altijd moeten geloven.

Burgemeester Hans Janssen wist waar deze molensteen was gebleven… (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Hans Janssen

Net zo ludiek was de deelname van Janssen aan een Kerstmannenactie. Hup dat gekke pakkie an en op de foto.  (Foto: Joris van der Pijll).

Kort voor deze video opname was een – voor veel Oisterwijk bekende – molensteen die op de Kampina lag verdwenen (en dat was wel echt!). Burgemeester Hans Janssen wist het zeker, hij had die steen gevonden! Niemand wist waar deze gebleven was, totdat Oisterwijk in Beeld met een uitzending kwam, en toonde dat diezelfde molensteen op De Lind voor het gemeentehuis was achtergelaten.

Het bleek een ludiek ‘Echt Nep’ momentje. Vol in beeld – het was eind maart 2021 – houdt hij de inwoners voor de gek, samen met boswachter Frans Kapteijns, serieus en vol overtuiging:

Yvo Kortmann

Zoals gezegd werken burgemeesters werken wel vaker mee aan ludieke acties, zoals toen in 1994 toenmalig burgemeester Yvo Kortmann bij het fierljeppen ofwel polsstokverspringen, te zien was tijdens AVRO-sterrenslag. Hij verloor wel wat tijd bij het fietsen, toen zijn helm afviel en hij huppend en springend met de fiets aan de hand zijn rollende hoofddeksel achterna ging, en dat… … dat was ‘Echt Echt’!

 

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.