Care Inn

Nieuwe editie Kleine Meijerij met De Schaapjes Haaren


In aflevering drie van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij weer een verzameling rijk geïllustreerde en lezenswaardige verhalen die verschillende aspecten belichten uit de geschiedenis van de diverse plaatsen in haar werkgebied.

Volop volk in de bar van De Schaapjes tijdens een Fezelaer-avond (1978-1979) (coll. auteur)

Joost van der Loo opent de rij met zijn artikel over een tak van de van de familie Heessels in Udenhout, Berkel, Oisterwijk en Haaren. Een bijzondere geschiedenis van een familie waar alle decennialang leden de bijnaam ‘de Kat’ met zich meedroegen.

Boerderij De Schaapjes aan de Oisterwijkse dreef in Haaren werd ooit geëxploiteerd door Hans van der Haring. In zijn artikel beschrijft Hans op levendige wijze de periode dat hij er de scepter zwaaide en dat het genootschap Sociëteit De Fezelaer er thuis was.

Ad van de Wiel tekende het verhaal op van Martien Bressers uit Best, die in 1944 als kind met de andere leden van het gezin in verband met de heftige bevrijdingsgevechten vanuit zijn woonplaats naar Haaren moest vluchten. Daar zat het gezin Bressers ondergedoken nabij de molen van Roozen.

Martin van der Waals vertelt het verhaal van een eenvoudige volksjongen die gedurende lange tijd in Oisterwijk woonde, en met zijn Bossche voetbalelftal BVV in 1948 landskampioen werd. Zijn naam was Henk Kwaks. Dit kampioenschap zou een uitzonderlijk ‘staartje’ krijgen met internationale uitstraling!

Een beschrijving van het in 2020 verschenen, door Karin van den Heuvel samengestelde bundeltje met gedichten en versjes van vroeger, een redactioneel artikeltje met een terugblik op Open Monumentendag 2024, en correcties en leuke aanvullingen op eerdere publicaties besluiten dit nieuwe nummer.

Het tijdschrift is onder andere verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Johan heeft het Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in Haaren.