Care Inn

Nieuwe milieustraat voor Oisterwijk komt in Berkel-Enschot


De gemeenten Tilburg en Oisterwijk willen samen een nieuw ‘circulair centrum’ maken aan de Hoolstraat 17 in Berkel-Enschot. Dat besloten beide colleges van burgemeester en wethouders op dinsdag 15 oktober.

Het is de bedoeling dat inwoners van beide gemeenten hier vanaf 2028 gebruik van kunnen maken. Naast het wegbrengen van afval om te recyclen, kunnen zij er straks terecht voor het inleveren van spullen die ze niet meer nodig hebben. Deze zijn opnieuw te gebruiken. Als het nieuwe centrum opent, sluiten de milieustraten in Berkel-Enschot (Hoolstraat 2B) en Oisterwijk (Veldweg 8).

Geen ‘gewone’ milieustraat
De samenwerking tussen de verschillende partijen moet zorgen voor efficiënter werken en een betere en uitgebreidere dienstverlening aan inwoners.

Wethouders Maarten van Asten van Tilburg en Eric Logister van Oisterwijk (Bron: Gemeente Tilburg).

Wethouder Maarten van Asten (Afval): “Het circulair centrum is weer een stap in het bereiken van onze ambities om in 2050 als gemeente Tilburg klimaatneutraal te zijn. Zodat we ook in de toekomst een fijne plek zijn om te wonen, werken en bezoeken. Ik ben blij dat we hierbij samen optrekken met onze buurgemeente Oisterwijk.” Wethouder Eric Logister van de gemeente Oisterwijk vult aan: “Ik ben blij met deze volgende stap op weg naar samenwerking met de gemeente Tilburg voor een circulair centrum op de grens van onze gemeente. Dit levert vooral voordelen op. We bieden onze inwoners met het circulair centrum straks meer mogelijkheden voor het aanbieden van afval, maar ook voor het hergebruik van materialen om afvalstromen te verminderen. En dat allemaal op één plek.”

Uitwerking plannen
De gemeenten Tilburg en Oisterwijk werken de precieze invulling van het centrum in de komende jaren uit. Dat gebeurt samen met omwonenden, samenwerkingspartners en andere belanghebbenden. Sommige uitgangspunten zijn al bekend. Het nieuwe centrum moet goed passen in het landschap en in de buurt. De gemeenten gaan ook rekening houden met de hoeveelheid verkeer en de verkeersveiligheid in de buurt. Er komt een ontsluitingsweg naar de Kreitenmolenstraat in Udenhout. Er komt onder meer een afsprakensysteem om wachttijden en verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken. De gemeente Tilburg wordt eigenaar van het centrum. De gemeente Oisterwijk betaalt mee op basis van het aantal bezoekers.