Care Inn

Oisterwijks centrum een groot kerkhof?


De Rooie Roeptoeter (RRT) roept deze keer over het al of juist niet autovrij maken van De Lind, en de uitspraak van centrummanager Frits Knibbeler die daarop volgde, dat het dan een groot kerkhof wordt.

Burrie’s Kèk op Osterwèk
Eén groot kerkhof

Gaat dit verloren, of wordt het juist een groot feest op De Lind als de auto’s weg zijn?

Bewonderenswaardig dat Sharon Kroon van D66 opnieuw probeert De Lind autovrij te krijgen rondom het weekend, ondanks dat eerdere pogingen van progressieven altijd stukliepen op het eenheidsfront van de middenstand. Want innovatie is een woord waar ze op De Lind van over hun nek gaan. Dat is al een eeuw zo. In de jaren dertig koos De Lind massaal voor het fascistische Zwart Front om er zo voor te zorgen dat de conservatieve middenstand in de gemeenteraad de baas bleef. De Zwart Fronters boekhandelaar Fons van den Boogaard, caféhouder Kees de Rooij en boer Janus van Dal bleven er tijdens de crisisjaren in de raad op hameren dat de schuld voor de ellende waarin de middenstand verkeerde niet kwam door een gebrek aan vernieuwingszin. Nee, het was simpelweg de schuld was van Rood (Links) en Joods. En ook nu zullen D66 en PRO het verwijt krijgen van autootje- en middenstand-pesten.

Dat Oisterwijk de boot mist als het gaat om een innovatief toeristisch centrumbeleid kan centrummanager Frits Knibbeler blijkbaar niet inzien. Hij spreekt liever in termen van rampscenario’s (‘Het wordt één groot kerkhof’). Daar heeft ie misschien ook nog wel een punt. Want door al die rondracende peperdure bolides en motoren is Oisterwijk straks de enige toeristische attractie waar je nog, in plaats van gratis nootjes, gratis fijnstof bij je pilsje geserveerd krijgt. En waar je dus ook eerder de pijp uitgaat. Oisterwijk is in de toekomst nog de enige plek waar Caroline van der Plas haar vleesbehoefte kan bevredigen en haar sigaretje op het terras kan aansteken. Vegetariërs of veganisten zijn aan De Lind in menig eetcafé overgeleverd aan een bord pasta met een tomatensaus uit blik, waarbij de campingmaaltijd van tante Sjaan plotseling een sterrenmaaltijd lijkt.

Maar volgens Knibbeler trekt Oisterwijk juist mensen die het te gek vinden dat tijdens de saaie maaltijden bolides om je heen suizen. Misschien kunnen ze de autorally’s uit de jaren zestig weer nieuw leven inblazen. En wie weet kan Knibbeler als opvolger van Thom van Rooij namens de gezamenlijke middenstand rond Sinterklaas weer eens een A68-actie opzetten waarbij de hoofdprijs een auto met een strik erom is. Oisterwijk ontwikkelt zich tot het niveau van het Brabantse Volendam. Als over tien jaar ook de laatste lindeboom van het Trouwlaantje zijn adem heeft uitgeblazen, zullen elektrische busjes namens de gemeente Groot Tilburg de leegstaande cafés en winkels van De Lind komen ophalen om ze vervolgens af te leveren bij het Openluchtmuseum in Arnhem. En wat er dan van De Lind overblijft is inderdaad één groot kerkhof.