Care Inn

Partij PRO informeert: gebiedsvisie is geen concreet plan


Rond de Ruysbossche Loop in Haaren komt de gemeente met een gebiedsvisie. Maar wat is dat eigenlijk?

Verschillende bewoners vroegen zich dit af tijdens een recente bijeenkomst over dit onderwerp. In het kort geeft een gebiedsvisie een beeld van de toekomst: zo willen wij graag dat het gebied van de Ruysbossche Loop eruit komt te zien en gebruikt gaat worden. Het zijn kaders voor toekomstige ontwikkelingen. En die kaders gebruik je om concrete plannen te ontwikkelen. De visie zelf is dus géén uitvoeringsplan; verwacht niet dat op korte termijn veel in het gebied verandert. Maar het is wel de basis voor toekomstige ontwikkelingen.

De gemeente Oisterwijk heeft ervaring met gebiedsvisies. Zo stelde de gemeenteraad in 2019 een visie op voor het bedrijventerrein Nijverheidsweg-Noord, om kaders te stellen voor de herontwikkeling van een bedrijventerrein naar woningbouw. Afgelopen weken lezen wij dat er zorgen zijn omdat de ontwikkelaar failliet is gegaan. Dit verandert niets aan de gebiedsvisie, die blijft gewoon staan. Een nieuwe eigenaar kan binnen die kaders alsnog ontwikkelen, of het laten zoals het nu is.

Omdat deze uitleg vaak ontbreekt, hebben omwonenden vaak verkeerde verwachtingen. Ze vrezen dat de gemeente al concrete plannen heeft, klaar voor uitvoering. Maar dat is niet het doel van een gebiedsvisie. Een gebiedsvisie bepaalt de spelregels voor mogelijke toekomstige projecten. De visie bevat geen concrete actieplannen, maar geeft richting aan de keuzes van de toekomst. Het is daarmee een krachtig instrument.

Terug naar de Ruysbossche Loop. In de gebiedsvisie nemen we op dat we het gebied een meer natuurlijke inrichting geven rond de beek, inclusief de aanleg van een ecologische verbindingszone. Voor dat onderdeel zal er waarschijnlijk op korte termijn een ontwikkeling komen. En PRO pleit er daarnaast voor om ook voldoende ruimte te creëren voor natuurbeleving en het aanleggen van wandelpaden.

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Guy de Kort
Fractie PRO Oisterwijk

 

Het bericht PRO informeert: gebiedsvisie is geen concreet plan verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)