Bron De Vereende | 9 oktober ’24 – De laatste tijd zijn de fatbikes veel in het nieuws. En dan vooral opgevoerde fatbikes, maar onderstaande is ook belangrijk voor andere opgevoerde (brom)fietsen. Het aantal ongevallen met deze fatbikes stijgt snel waarbij vaak kinderen en soms zelfs jonge kinderen betrokken zijn. Naast fysiek en emotioneel leed kan dit ook voor veel financieel leed zorgen. De kosten bij zulke ongevallen kunnen hoog zijn en leiden tot betalingsproblemen. Kunnen slachtoffers van deze ongevallen dan aankloppen bij het Waarborgfonds?
De wet
Het Waarborgfonds is er voor iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en met die schade niet terecht kan bij de eigen verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden, niet verzekerd is of reed in een gestolen motorvoertuig. Een fatbike is een elektrische fiets. De wet zegt daar het volgende over:
Onder een fiets met trapondersteuning wordt verstaan ‘een fiets voorzien van een elektrische hulpmotor met een vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht verminderd en wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder indien de bestuurder stopt met trappen’.
Sinds de recente wetswijziging van december 2023 is een elektrische fiets geen motorrijtuig. Daarom kan voor een ongeval met een elektrische fiets geen claim worden ingediend bij het Waarborgfonds. Mensen kunnen wel een AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) afsluiten. Met zo’n AVP van de aansprakelijke zijn niet-opgevoerde elektrische fietsen over het algemeen verzekerd voor schade aan anderen.
Als een fatbike (of andere elektrische fiets) wordt opgevoerd, heeft dit voertuig meer vermogen en kan sneller. Mogelijk kan dit als een motorrijtuig worden beschouwd. Dan valt deze onder de uitsluiting motorrijtuigen op de AVP en komt mogelijk het Waarborgfonds in beeld, omdat er sprake is van schade door een onverzekerd motorrijtuig.
De praktijk
Tot nu toe heeft het Waarborgfonds een beperkt aantal schademeldingen hierover ontvangen. In enkele gevallen, waarbij door de politie is vastgesteld dat de fatbike is opgevoerd, hebben wij een schadevergoeding betaald en worden de kosten verhaald op de aansprakelijke persoon. Cruciaal voor de rol van het Waarborgfonds is dat vastgesteld is dat de fatbike is opgevoerd. Als de politie de betrokken fatbike op de rollerbank heeft gezet en daarover rapport opmaakt, is de situatie duidelijk. Bij het ontbreken daarvan komen we in een grijs gebied waarbij de omstandigheden van het geval bepalend zullen zijn. In ieder geval geldt dat de eiser zal moeten bewijzen dat het in de gegeven situatie inderdaad om een motorrijtuig gaat. Hetzelfde geldt ook voor een AVP-verzekeraar van de aansprakelijke als deze de schade afwijst.
Politie inschakelen
“Haal bij een schade door een fatbike altijd de politie erbij om vast te laten stellen dat er sprake is van een opgevoerde fatbike of niet” geeft directievoorzitter Carola Wijkamp-Hermsen aan, “dan heeft u als slachtoffer de meeste kans dat uw schade door het Waarborgfonds wordt betaald en kunnen wij onze rol van slachtofferbescherming goed uitoefenen.”
Van meer informatie over verzekeringen:
Contactgegevens Midden Brabant Advies
Kantoor: Baerdijk 20, 5061 GG Oisterwijk
Website: www.middenbrabantadvies.nl
Mailadres: info@middenbrabantadvies.nl
Telefoon: 013-5212001
* Uitleg over de ster in de titel leest u in onze Disclaimer