zaterdag, 26 april, 2025

Hoe vaak moet je de keuken schoonmaken? *


De keuken gebruik je vaak vrijwel iedere dag, dat betekent dus ook dat je de keuken met regelmaat schoon moet maken.

Door dit te doen zal deze langer mooi blijven en de apparatuur langer meegaan. Maar hoe vaak moet je de keuken en de apparatuur eigenlijk schoonmaken? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

De fronten en het werkblad

De fronten en het werkblad nemen het grootste gedeelte van de keuken in beslag en zie je daardoor ook het meest. Vaak worden de fronten en het werkblad ook voor het oog het snelst vies. Gelukkig zijn deze elementen wel gemakkelijk schoon te maken en bij te houden. Wanneer je na het koken het werkblad even afneemt en wekelijks de fronten en het werkblad schoonmaakt, is dit voldoende.

De koelkast & vriezer

De koelkast en vriezer hoef je echt niet wekelijks van onder tot boven schoon te maken. Vaak wordt geadviseerd om eens per week of eens per twee weken de planken en de schappen van de koelkast even af te nemen en zo het ergste vuil te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om eens per maand of twee maanden de koelkast van binnen grondig schoon te maken. De vriezer hoef je een stuk minder vaak schoon te maken, daarbij is twee tot drie keer per jaar voldoende.

Hoe vaak maak jij jouw keuken schoon?

De vaatwasser

Het apparaat welke het vaakst vergeten wordt, is de vaatwasser. Toch is het van belang dat je deze eens per maand of per twee maanden grondig schoonmaakt. Neem de binnenwanden van de vaatwasser af, reinig het filter en de sproeiarm en maak de rubbers goed schoon. Daarnaast kun je de vaatwasser met een reiniger schoonmaken. Deze zet je in de vaatwasser, welke je vervolgens op een hoge temperatuur laat draaien.

De oven & magnetron

De oven en magnetron worden door de meeste mensen wekelijks gebruikt. Je kunt deze wekelijks schoonmaken door er een doek doorheen te halen. Dit is voldoende om de ergste vlekken en ingebrand vuil te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om eens per maand of per twee maanden beide apparaten grondig te reinigen. Haal dan de hardnekkige vlekken weg met baking soda of schoonmaakazijn en maak de volledige binnenkant schoon met allesreiniger. Daarnaast zijn sommige ovens voorzien van reinigingsfuncties, waarmee je de oven ook kunt reinigen.

De kookplaat

De kookplaat wordt waarschijnlijk het meest gebruikt en het snelst vies. Na het koken kun je snel een doekje erover halen en de etensresten en andere vlekken weghalen. Hiermee voorkom je ingebrand vuil en hele hardnekkige vlekken. Daarnaast kun je wekelijks de kookplaat even afdoen met water en allesreiniger. Een grondige schoonmaak kun je eens per maand of twee maanden doen. Dit is wel afhankelijk van het soort kookplaat, bij een inductiekookplaat is dit vaak minder vaak nodig dan bij een gaskookplaat.

De afzuigkap

In een afzuigkap gaat veel vuil en vet zitten. Daarom is het belangrijk dat je deze eens per week schoonmaakt met water en allesreiniger. De grondige schoonmaak adviseren we om eens per maand te doen. Wanneer je dit te lang uitstelt, zal de zuigkracht van de afzuigkap afnemen en minder goed werken. Ook zorgt het vuil en vet ervoor dat de afzuigkap sneller zal slijten.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier

Scroll omlaag en lees meer!






Gerelateerd - Meer >>