Het college (burgemeester en wethouders) van Gemeente Oisterwijk heeft van de gemeenteraad instemming gekregen 7,5 miljoen uit te geven aan de verhuizing van het gemeentekantoor naar het voormalige Rabobank gebouw. Veel meer vertelt ons het vandaag vanuit beslotenheid vrijgegeven raadsbesluit niet. Welke partijen waren voor of tegen, met welke argumenten, waar komt dat geld vandaan en voor veel inwoners vooral belangrijk: Wat gebeurt er met het oude pand?
Update: Nieuwe pand kost jaarlijks 3 ton meer, of 2 ton minder
Ervaring leert …  … een overweging!

De aankoop van het Rabobank pand bedraagt 3,6 miljoen. Daarbij komen nog de kosten voor het inrichten en geschikt maken als gemeentekantoor; momenteel geraamd op 3,5 miljoen. De begeleidingskosten bedragen 350.000 euro. Dat maakt samen 7.468.000 euro. Kosten die – te doen gebruikelijk bij gemeenten – worden uitgesmeerd over (meestal) 40 jaar. Samen met onder andere onderhoudskosten, noemen we dat de exploitatiekosten.
Kosten
De kosten voor deze jaarlijkse exploitatie zijn volgens wethouder Anne Cristien Spekle in het nieuwere Rabobank gebouw goedkoper dan het huidige pand, dat toe is aan een opknapbeurt. De vraag is echter wat het oude pand oplevert, immers lopen de kosten van dat pand ook door, zo lang als dat niet verhuurd of verkocht wordt. En hoeveel afschrijvingskosten van dat huidige pand, samen met de renovaties die in de afgelopen decennia daar zijn uitgevoerd, staan nog jaarlijks in de boeken? Om al die kosten te drukken, zal het pand en de onderliggende grond verkocht of verhuurd moeten worden. Er is immers bij de gemeente geen geld. Zou men dit niet doen, dan is de hele actie helemaal niet goedkoper.
Woningbouw
Een veel gehoorde wens is het bestaande pand of een nieuw te bouwen pand gebruiken voor woningen. Bij voorkeur in de sociale prijsklasse, al of niet geschikt voor senioren. De aankoop en sloop of renovatie van het pand zal echter dermate geld kosten, wat tot gevolg heeft dat de gemeente bij sociale woningbouw aanzienlijk water bij de wijn moet doen. Ervaring leert dat de gemeenteraad bij grondverkoop wel een lagere opbrengst accepteert voor sociale woningbouw, maar geen geld wil bijleggen. Met name bij projecten die hogere kosten met zich meebrengen – en dat is hier duidelijk het geval – is de kans klein dat er sociale woningbouw wordt gerealiseerd.
Winkels en horeca
Misschien winkels en horeca? Los van de vraag of er in het Oisterwijkse centrum nog behoefte is aan meer winkels en horeca, betreft deze locatie de Zuidzijde van De Lind. Die kant van de straat is van oudsher niet erg geliefd voor winkelend publiek. Vermoedelijk vanwege de zonkant, en de van oudsher aan de Noordkant meer aanwezige bedrijvigheid. Maar, zou een knappe architect handig gebruik maken van de zonnige kant aan de parkzijde, en een visuele verbinding kunnen realiseren tussen die bedrijvigheid aan De Lind en de winkels aan de Gemullehoekenweg, dan zou dat het centrum wellicht kunnen versterken. De hamvraag blijft of er behoefte is aan meer winkels en horeca?
Park

‘Graag alles weg, en een mooi open park realiseren,’ zo werd maandag al direct geopperd. Het mag duidelijk zijn, dat hiermee de kosten niet worden terugverdiend; een dergelijke openbare voorziening zou alleen maar geld kost. De verwachting is dan ook dat er voor deze optie – al zou de gemeenteraad dat willen – geen geld is. In afwachting van de toekomst van het pand zal het verhuurd worden aan bedrijven en organisaties, of anti-kraak worden bewoond. Daarna volgt bijna zeker slopen en nieuwbouw, waarbij eenvoudigweg de kosten van dit alles verdiend moeten worden.
Parkeren
Parkeervoorziening in of direct bij het centrum is ook een veelgehoorde wens, maar de kans dat de gemeenteraad een aantal rijen blik in het zicht wil op die plek is te verwaarlozen. Een parkeergarage is ook een wens, en zou een mooie oplossing zijn. Zo’n parkeergarage is ook erg kostbaar, en als de gemeente die gaat plaatsen zijn de parkeerkosten waarschijnlijk dermate hoog, dat centrumbezoekers en personeel toch een andere plek zoeken, zoals dat ook bij de parkeergarage onder Tiliander het geval is. Wel is er een reële kans dat een projectontwikkelaar die ter plaats appartementen kan bouwen een dergelijke garage aanbrengt, maar die zal – net als bij het project op voormalig zwembad De Leye – voorbehouden zijn aan de bewoners.
Huifkar terug
Wat nog ieder jaar regelmatig terugkomt, is de nostalgie van het beeld dat er ooit was. De statige villa van sigarenfabrikant De Huifkar. Het pand was destijds in een erbarmelijke staat en rijp voor de sloop. Dat gebeurde dan ook en daar was niet iedereen blij mee. Met name het straatbeeld dat daarmee volgens de liefhebbers werd verziekt door het huidige pand. Het oorspronkelijke pand zou te klein zijn om voldoende rendement uit te halen (zie woningbouw). Mogelijk kan het aangezicht van het eventueel in de toekomst op deze locatie te realiseren complex wel in de stijl van De Huifkar gebouwd worden. Denk aan een historisch uitziende voorgevel met entree, voor de daarachter gelegen strakke uitbouw met – voor een haalbare exploitatie – voldoende appartementen.
Er zal nog wel wat water door de Stroom gaan, alvorens de verhuizing en de toekomstige bestemming van het huidige kantoor bekend is…
Hieronder een video uit de Beeldbank van Oisterwijk, over de sloop van de Huifkar: