De Werkgroep Gedenknaald KVL is verheugd te melden dat het streefbedrag van 105.000 euro is behaald.
Dankzij de bijdragen van talloze donateurs en subsidiegevers kan de restauratie van de monumentale Gedenknaald KVL eindelijk van start gaan. “We zijn ontzettend blij dat dit iconische Rijksmonument behouden kan blijven voor toekomstige generaties!” aldus de werkgroep.
Risico
Na de overname van de KVL door Gemeente Oisterwijk, en ook tijdens de sloopwerkzaamheden, stond de naald er treurig bij. Er was risico op breuk. Lokale historici hebben hun zorgen uitgesproken, vooral ook omdat andere erfgoedstukken bij de herbestemming van de KVL-gebouwen verloren zijn gegaan. Gelukkig werd dit erfgoed gespaard. Wel was er veel schade door weersinvloeden. (zie video onder)
Eigenaar
In 2018 verwierf BOEi, een organisatie gericht op het herbestemmen van cultureel erfgoed, de gedenknaald van de provincie Noord-Brabant. BOEi is ook eigenaar van het oudste gebouw op het KVL-terrein, direct achter de gedenknaald gelegen. Sindsdien stond er een steiger met omhulsel om het beeld te beschermen tegen verdere schade door weersinvloeden, in afwachting van een restauratieplan en voldoende financiële middelen. Eind 2023 bleek dat de gedenknaald, een Rijksmonument uit 1941, in slechtere staat verkeerde dan aanvankelijk werd gedacht.
Werkgroep
Dit was het moment waarop Oisterwijk in Beeld, de Stichting Stoommachine Oisterwijk en heemkundekring De Kleine Meijerij de handen ineen sloegen en de Werkgroep Gedenknaald KVL oprichtten. Met grote inzet van de werkgroepleden, Joost van den Berg, Bas de Witte en Anton van Dorp werd een plan opgesteld en met succes uitgevoerd.
Inspanning beloond
Een jaar lang heeft de werkgroep donateurs geworven via crowdfundacties, flyers en het benaderen van diverse stichtingen. Uiteindelijk is het benodigde bedrag bijeen gebracht.
“We willen iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt enorm bedanken.”
Restauratie
De restauratie is complex en vereist veel specialistische kennis en materialen. Allereerst wordt gezocht naar de juiste steensoort en afmetingen. Vervolgens worden de stenen naar de werkplaats van MEESTERS IN in het Belgische Tienhoven gebracht, een gerenommeerd bedrijf in natuursteenrestauratie. Daar wordt het bovenstuk van de gedenknaald zorgvuldig verwijderd en gereconstrueerd. Dit proces is intensief en omvat zowel digitale 3D-scans als handmatig beeldhouwwerk om de details perfect te reproduceren.
In de werkplaats zullen kunstenaars eerst de oude contouren terugbrengen met klei, gebaseerd op historische foto’s uit de studio van de oorspronkelijke maker, beeldhouwer Toon van de Wiel. Na goedkeuring van de kleimodellen wordt het definitieve bovenstuk uit natuursteen vervaardigd. De wereldbol wordt schoongemaakt en opnieuw gevoegd voordat alles wordt teruggeplaatst.
Tijdlijn
De demontage van de gedenknaald staat gepland voor de laatste week van februari 2025. In juli volgt een beoordeling van de gereconstrueerde kleimodel. Na goedkeuring wordt gestart met de productie in natuursteen. De voltooiing van de restauratie wordt verwacht in november 2025, waarna de gedenknaald weer in volle glorie te bewonderen is op het KVL-terrein.
De Werkgroep Gedenknaald KVL kijkt vol vertrouwen uit naar dit bijzondere moment en bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het behoud van dit stukje erfgoed.