Wat weet u over onze oude en nieuwe tradities?
Tradities, de gebruiken die wij van generatie op generatie doorgeven zonder dat je erbij nadenkt. Bij tradities denken we bijvoorbeeld aan oliebollen eten op Oudjaar of een beschuit met muisjes serveren als er een kindje geboren is. Deze gebruiken noemen wij tradities, omdat ze van generatie op generatie worden doorgegeven. Traditie betekent het doorgeven van cultuur. Alle tradities hebben een historisch verhaal. Soms is een traditie al vele eeuwen oud, zoals Carnaval, Kermis en Sinterklaas. Andere tradities zijn veel nieuwer, zoals de vlag uithangen als een leerling geslaagd is. Tradities hebben ook alles met identiteit te maken. Met de Nederlandse identiteit, zoals haring happen of met de regionale identiteit, de Brabantse worstenbroodjes bijvoorbeeld.
Over deze en een heleboel andere tradities vertelt Ineke Strouken. Zij is jarenlang directeur geweest van het Centrum voor Volkskunde en schrijver van verschillende boeken over tradities, het historisch verhaal. Het is een lezing van veel herkenning, maar ook van vele nieuwe dingen die u niet wist over tradities waar u mee te maken hebt. Deze lezing maakt deel uit van de lezingen die we elke maand bij de Cultuur en Beleefmiddag presenteren.
Wilt u er ook bijzijn? U bent van harte welkom op maandag 27 januari in Huiskamer De Inloop, Kerkstraat 48 te Oisterwijk. De entree is vanaf 14.00 uur en de lezing start lezing om 14.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. De entree kosten zijn 2 euro, die u contant kunt betalen.
Voor vragen over deze lezing of andere vragen over het Inlooppunt, kunt u bellen met de coördinator Moniek Lommen, 06 23370623 of mailen naar monieklommen@contourdetwern.nl