Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
woensdag, 12 februari, 2025
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

B-team: Gemeentelijke Visie Ruysbossche Loop moet ambitieuzer voor biodiversiteit

De gemeenteraad van Oisterwijk buigt zich op 27 februari ’25 over de visie voor woningbouw in/rond het beekdal van de Ruysbossche loop in Haaren. Het B-team vindt dat de definitieve Gebiedvisie Ruysbossche Loop kansen biedt, maar op enkele cruciale punten de ambitie mist die nodig is om natuur en biodiversiteit daadwerkelijk te versterken. Wij hebben de gemeenteraad hierover een schriftelijke reactie gestuurd. Hieronder lichten we onze belangrijkste punten toe.

1. Een sterkere ecologische verbindingszone (EVZ)

Gebiedsvisie voor de Ruysbossche Loop in Haaren voor besluitvorming naar de raad (Bron: Gemeente Oisterwijk)

De gemeente moet zich harder maken voor een robuuste ecologische verbindingszone. Wij pleiten voor een doorgaande EVZ van gemiddeld 25 meter breed rondom de beek, met ruimte voor water, goede uitwisseling van natuursoorten en waar mogelijk een natuurlijke meandering. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en de waterkwaliteit. De huidige oplossing met ‘stapstenen’ is een tijdelijke maatregel, maar mag niet de langetermijnambitie bepalen. De gemeente moet nu al ruimte reserveren voor toekomstige ontwikkeling van de beek als ecologische corridor.

2. Geen woningbouw te dicht op de beek
Een goed functionerende ecologische verbindingszone heeft ruimte nodig. De plannen voor woningbouw ten zuidoosten van de Haarendijk bedreigen de EVZ en zijn hydrologisch onverstandig. De provinciale watersignaleringskaart toont aan dat het beekdal slechts beperkt geschikt is voor bebouwing. Wij vinden dat ecologie net zo zwaar moet meewegen als bodem en water bij het kiezen van woningbouwlocaties. Ook erftransformaties mogen de ecologische verbinding niet verstoren.

3. Biodiversiteit moet expliciet meewegen bij woningbouw
Biodiversiteitsknelpunten worden nu te beperkt geanalyseerd in de Visie. De achteruitgang van biodiversiteit in het landelijke gebied moet nadrukkelijker worden meegewogen bij woningbouwplannen. Woningbouw in het beekdal, en initiatieven zoals een boerencamping, verhogen de druk op ecologie en moeten beter beoordeeld worden op hun impact.

4. BasisKwaliteit Natuur (BKN) als spelregel verankeren
De Visie Buitengebied hanteert BKN als uitgangspunt, maar dit moet in de Visie expliciet als spelregel worden vastgelegd. Basiskwaliteit Natuur richt zich op het bereiken en behouden van zodanige milieu- en landschappelijke condities dat algemene inheemse plant- en diersoorten algemeen kunnen blijven of weer algemeen kunnen worden. BKN als spelregel voorkomt dat natuurinclusieve maatregelen vrijblijvend blijven en garandeert dat ontwikkelingen bijdragen aan ecologische waarden.

5. Duidelijke waarborgen voor biodiversiteit in de uitvoering
De Visie mist concrete spelregels voor de uitvoering van haar ecologische ambities. Groen moet niet slechts ‘even belangrijk’ zijn als bebouwing, maar een harde randvoorwaarde vormen. Elke ruimtelijke ontwikkeling moet aantoonbaar bijdragen aan biodiversiteit, bijvoorbeeld door de aanleg van droge en natte landschapselementen en natuurvriendelijke oevers en aan natuurinclusieve maatregelen zoals groene daken, nestkasten.

Laat jouw stem horen!
Wil jij dat de Ruysbossche Loop écht een groene en biodiverse toekomst krijgt? Laat dan je stem horen en steun onze oproep aan de gemeente! Samen maken we het verschil voor natuur en biodiversiteit in onze gemeente.

B-team Oisterwijk

Scroll omlaag en lees meer!






Gerelateerd - Meer >>