De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is bekend met de recente gebeurtenissen op de locatie van Alora Zorg aan de Langeweg in Haaren en heeft twee meldingen ontvangen via het Landelijk Meldpunt Zorg.
De zorg op deze locatie werd eind vorig jaar na faillissement van Smart Coach overgenomen door Alora Zorg. Er werden kort daarna in de gemeenteraad signalen besproken dat cliënten aan hun lot werden overgelaten en dat er geen 24-uurs begeleiding aanwezig zou zijn. Op 3 maart ging het mis, toen er bij afwezigheid van toezicht onrust ontstond, met uiteindelijk later die avond de situatie dat de politie gericht op een cliënt moest schieten om deze onder controle te krijgen. Buurtbewoners maken zich dan ook zorgen over hun leefomgeving, en die van de cliënten.
Cliënten

Afgelopen week zijn er in de gemeenteraad vragen gesteld aan de burgemeester, die aangaf melding te hebben gedaan bij de inspectie. Buiten het handhaven van orde en veiligheid, geeft de burgemeester aan niet veel te kunnen doen. In reactie op berichten hierover hebben zich bij onze redactie twee cliënten gemeld die aangeven dat de situatie niet verbeterd is. Zij spreken over slechte of afwezigheid van begeleiding, alcohol en drugsgebruik, geen goede medicijncontrole, geen personeel dat mee kan naar huisarts- of ziekenhuisbezoek, dreigementen die door begeleiders zouden zijn geuit richting cliënten … beide cliënten geven aan naar een andere plek te willen; een van hen is volgens eigen zeggen van de locatie weggevlucht.
Alora
Volgens Alora Zorg is het van belang ‘om rekening te houden met een veranderproces wat loopt, hierbij kan het voorkomen dat er ontevredenheid ontstaat.’ En dat zij ‘te maken hebben met mensen met een verstandelijke beperking die hulp nodig hebben bij het begrijpen van de wereld om hun heen, en alles wat dit met zich meebrengt.’ De organisatie geeft aan dat zij klachten uiterst serieus nemen. Voor zowel cliënten, hun familie, maar ook voor buurtbewoners is het verzoek om bij vragen of klachten contact op te nemen met de organisatie, zodat zij uitleg kunnen geven en waar nodig maatregelen kunnen nemen.
Inspectie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat desgevraagd weten ‘op de hoogte te zijn’ en ’twee signalen te hebben via het Landelijk Meldpunt Zorg ontvangen over Alora Zorg’. Uiteraard kan de inspectie geen inhoudelijke informatie geven. Wel geeft de inspectie aan dat meldingen en signalen van cliënten, familie, omwonenden en zorgverleners (alsnog) gedaan kunnen worden, zodat deze worden meegenomen in een mogelijk toezicht. Meldingen en vragen over de kwaliteit van zorg kunnen gericht worden aan het Landelijk Meldpunt Zorg. ‘Als cliënten of hun wettelijk vertegenwoordigers vragen of klachten hebben over de kwaliteit van de zorg, kunnen zij hiervoor contact opnemen met ons Landelijk Meldpunt Zorg. Wij kunnen dan meedenken in de eventuele stappen die de cliënt kan nemen.’
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan onafhankelijk de kwaliteit van zorg toetsen, aanwijzingen geven en zo nodig handhaven.
Mogelijk dat ook Steffie kan helpen (klik hier).