Stichting Duurzaamheidsvallei heeft vele jaren het initiatief genomen om samen met Gemeente Oisterwijk een tastbare herinnering te realiseren aan Kasteel Durendael, tegen de stroom in de wijk Westend. Het is er niet van gekomen, en de onderliggende frustraties worden in onderstaande ingezonden brief uitgesproken. Het contact met de gemeente is volgens de stichting ‘trekken aan een dood paard’.
Geacht college,
In 2015 hebben wij als Stichting Duurzaamheidsvallei onze plannen kenbaar gemaakt inzake de mogelijke realisatie van Kasteel Durendael, een plan wat een onderdeel was van onze vijfjarenplanning van het onderdeel cultureel erfgoed. Wij hebben ons voornemen in een onderhoud met burgemeester Janssen uiteengezet in 2015, deze was aangenaam verrast met het idee om een verbinding te maken via twee wandelroutes met Huize Moerenburg in Tilburg en met Kasteel Durendael in Oisterwijk, dwars door het beekdal van de Voorste stroom heen. Hij adviseerde ons om contact op te nemen met de verantwoordelijk wethouder, toen destijds de heer Verhoeven. Ook hij was enthousiast over het ontwerp van MTD Landschapsarchitecten uit den Bosch en wij meenden dat de seinen snel op groen zouden staan. Er waren weliswaar wat hobbels te nemen, er waren toezeggingen gedaan t.b.v. parkeren aan de inwoners van het Seuverick en gebruikers van het kantorenpark aan de Moergestelseweg. In het overleg dat we met beide partijen meerdere keren gevoerd hebben kwamen daar geen onoverkomelijke bezwaren of hobbels uit voort, integendeel, overwegend was men positief en men wilde zelfs aan de werkgroep realisatie deelnemen. Dat strekte ons in de overtuiging dat een herinnering aan Kasteel Durendael net zo snel tot stand zou kunnen komen als Huize Moerenburg in Tilburg dat in drie jaar tijd is gerealiseerd, van planvorming tot voltooiing. Temeer ook omdat wij zelf voor het grootste gedeelte van de financiering zouden zorgdragen.
De opvolger van wethouder Verhoeven, de heer Dankers, trapte echter stevig op de rem en was vast van plan om op een gedeelte van de plaatsbepaling van waar het kasteel ooit gestaan had, een parkeerterrein te realiseren Op onze suggestie om dat geplande parkeerterrein op te schuiven zodat het plan zoals dat er inmiddels lag gerealiseerd kon worden ging de wethouder niet in, dat parkeerterrein zou dan in een stukje Natuur Netwerk Brabant komen te liggen. Ook de behandelend ambtenaar voorzag problemen vanuit de provincie, echter de ambtenaren van de provincie gaven ons te kennen dat een zo kleine ingreep niet van belang was en hadden geen bezwaren, ergo, ze wilden dat zelfs uit komen leggen in Oisterwijk, een suggestie waar de wethouder nooit op is ingegaan. Wederzijds spraken we af dat, alvorens er een schop in de grond zou gaan, we nog een keer overleg zouden hebben, echter, op een vrijdagmiddag rond 17.00 uur kwam er een mail: “we gaan maandagmorgen beginnen met de aanleg van het parkeerterrein”. En voorziet het parkeerterrein nu in een behoefte? Nu, jaren na de aanleg wordt de capaciteit voor ca, 40 % gebruikt en had het parkeerterrein best kleiner gekund.
Het ontwerp van MTD landschapsarchitecten was voor niets gemaakt, zowel de fysieke als ook de financiële inspanningen waren voor niets geweest, zes jaren van bespreken, enthousiasmeren en hopen op de realisatie waren in rook opgegaan.
Echter, na de gemeenteraadsverkiezingen ontstond een nieuwe situatie, wethouder mevrouw Spekle trad aan en er was ook een nieuwe ambtenaar cultureel erfgoed. Met mevr. Spekle hadden we in 2021 een onderhoud en het bleek dat zij er redelijk neutraal inzat, als het kan doen we het en werken we er aan mee. Maar eerst moet de ambtenaar een overzicht maken van de prioriteiten waaraan ze kan werken en er tijd aan kan besteden. In 2022 hadden we een overleg met beiden, en zijn we wederom op locatie gaan kijken. Begin oktober 2022 zijn we met een nieuw ontwerp van MTD gekomen, de huidige situatie was immers door het aangelegde parkeerterrein anders komen te liggen.
Intussen is ons wel duidelijk geworden dat er vanuit de gemeente Oisterwijk weinig feedback komt. Ook nu weer, het nieuwe voorstel, wij moeten contact opnemen, we worden nagenoeg nooit terug gebeld, er komt nooit een positieve reactie. Dat is frustrerend, een burgerinitiatief wordt zo om zeep geholpen, waar zijn de goede voornemens van de gemeente om meer naar de burgers te luisteren? We zijn nu in het achtste jaar van planvorming, voorstellen, bespreken, aanpassen enzovoort. Samenvattend kunnen we zeggen dat er enthousiasme was bij sommige leden van het college en bij een ander niet. Dat geldt ook voor de ambtenaren, waarschijnlijk door drukke werkzaamheden geen terugkoppeling, niet reageren, niet proactief, moeilijk te bereiken.
Als u bovenstaand overzicht doorneemt zal het u niet vreemd zijn dat we er helaas mee stoppen, aan een dood paard trekken heeft geen zin meer. We willen onze dank uitspreken aan hen die het plan wel
zagen zitten en spreken de hoop uit dat ons initiatief wellicht ooit nog gerealiseerd zal worden, dat zal dan wellicht zijn als de gemeente Oisterwijk erachter is gekomen dat ze een uniek initiatief niet op de juiste waarde heeft ingeschat, n.l. Huize Moerenburg verbinden met Kasteel Durendael via een mooie wandelroute door het prachtige beekdal van de Voorste stroom. Daarnaast kunnen we constateren dat Kasteel Durendael weliswaar geen prominente rol heeft gespeeld in onze geschiedenis, maar wel vanaf 1377 manifest in Oisterwijk een rol heeft gespeeld in het beheer van landgoederen en duidelijk recht heeft op aandacht in het cultureel erfgoed van onze gemeente. Als u eens door het beekdal loopt kunt u zien hoeveel projecten we daar inmiddels gerealiseerd hebben en dat wel in een korte tijdspanne.
Wellicht ten overvloede delen wij mede dat de ontwerper van de herinnering aan Kasteel Durendael, MTD dit jaar de Noord-Brabant Cultuurprijs in ontvangst mag nemen en dat wij als Duurzaamheidsvallei zijn gehonoreerd voor onze inspanningen met de Casimir Milieuprijs 2023.
Met vriendelijke groet,
Stichting Duurzaamheidsvallei