We horen het vaker; de gemeente reageert niet, of wacht te lang met het nemen van besluiten. Deze keer heeft de rechter de gemeente daarvoor op de vingers getikt.
Op een besluit van het college (burgemeester en wethouders) kunnen inwoners veelal bezwaar maken. Inwoners doen dit omdat ze het niet eens zijn met een besluit, of er bijvoorbeeld nadelige invloed van ondervinden. Zo’n bezwaar moet binnen een wettelijke termijn afgehandeld worden.
Gebeurt dat niet, dan kan het zijn dat de bezwaarmaker een geldelijke vergoeding daarvoor krijgt, maar ook dan is het bezwaar nog niet afgehandeld. De nadelige situatie duurt voort, en dat kan knap vervelend zijn. De wettelijke beslistermijn waarbinnen een gemeente een bezwaar moet behandelen duurt voort.
In dat geval kan een bezwaarmaker naar de rechter, en aan de rechter vragen om in te grijpen. Aldus geschiede bij een zaak waarin een bewoner van Oisterwijk het wachten beu was. Het betreft in dit geval bezwaar tegen het ombouwen van twee parkeerplaatsen, naar gereserveerde plekken voor het opladen van elektrische voertuigen.
Dat onderwerp kwam afgelopen jaren in beeld, toen bleek dat de gemeente de inwoners onjuist / onvolledig geïnformeerd heeft over de aanleg en bezwaarmogelijkheden. Ook zijn er voorbeelden van zoemende geluiden of wordt bijvoorbeeld de doorgang op een stoep belemmerd. Het kunnen vervelende situaties zijn, waarvoor vaak in voorafgaand overleg een oplossing geboden kan worden.
Afgelopen week heeft de rechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant de gemeente in ieder geval op de vingers getikt, betreffende het te lange wachten met het nemen van een besluit. De rechter heeft geen uitspraak gedaan over de vraag of die laadpalen en de gereserveerde parkeerplekken terecht zijn aangebracht. in dit geval betreft het de locatie Huysackerpad in Moergestel. Daarover moet eerst de gemeente zelf via de bezwaarprocedure een uitspraak doen, alvorens een rechter daarover kan oordelen.
Wel heeft de rechter geoordeeld dat het college van de Gemeente Oisterwijk in strijd met de wettelijke beslistermijn heeft gehandeld en nu binnen twee weken een uitspraak moet doen op het bezwaar. Het verzoek van de gemeente om uitstel, werd door de rechter niet gehonoreerd. De gemeente moet de juridische kosten betalen (€ 600), en mocht de gemeente het besluit niet op tijd nemen, dan moet deze aan de bezwaarmakers een dwangsom van 100 euro per dag betalen tot een maximum van 15.000 euro.
Het niet juist volgen van procedures, het onvolledig informeren en/of het niet tijdig nemen van besluiten kost de gemeente geld. Gemeenschapsgeld dat ‘over de balk’ gaat…