Care Inn

De belangrijkste factoren die de hoogte van een schadevergoeding beïnvloeden *


Wanneer iemand schade lijdt, kan er een schadevergoeding worden toegekend om de geleden schade te compenseren. Maar hoe wordt de hoogte van een schadevergoeding bepaald? Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die de hoogte van een schadevergoeding beïnvloeden.

De soort schade

Het soort schade dat is geleden is een belangrijke factor bij het bepalen van de hoogte van een schadevergoeding. Dit kan bijvoorbeeld gaan om materiële schade, zoals een beschadigde auto of een kapotte telefoon. Ook immateriële schade, zoals emotionele schade of pijn en lijden, kan in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Bij materiële schade wordt er gekeken naar de kosten die gemaakt moeten worden om de schade te herstellen of te vervangen. Bij immateriële schade is het lastiger om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen. Hierbij wordt vaak gekeken naar de ernst van de geleden schade en de impact die dit heeft op het leven van het slachtoffer.

Wie is aansprakelijk?

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de hoogte van een schadevergoeding is de aansprakelijkheid. Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor de geleden schade, kan je een schadevergoeding eisen die hoger is dan wanneer de aansprakelijkheid gedeeltelijk of niet bij de tegenpartij ligt. Bij het vaststellen van de aansprakelijkheid wordt er gekeken naar de toedracht van het ongeval en wie verantwoordelijk was voor het ontstaan van de schade. Als het slachtoffer zelf ook een aandeel heeft gehad in het ontstaan van de schade, kan dit invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding. Hulp nodig bij het claimen van een schadevergoeding? Neem dan contact op met JBL&G. De hulp van de juristen van JBL&G is geheel kosteloos omdat deze kosten door de tegenpartij vergoed dienen te worden wanneer de aansprakelijkheid is erkend.

In voorkomende gevallen kan de rechter beslissen.

Is er werkverlies

Als iemand door de geleden schade (gedeeltelijk) niet meer kan werken, kan dit leiden tot inkomensverlies. Dit kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Hierbij wordt gekeken naar het inkomen dat het slachtoffer had vóór het ongeval en het inkomen dat hij of zij nog kan verdienen na het ongeval.

Als het slachtoffer door de geleden schade helemaal niet meer kan werken, zal de schadevergoeding hoger uitvallen dan wanneer het slachtoffer nog gedeeltelijk kan werken. Ook kan er rekening worden gehouden met toekomstige inkomstenverliezen als gevolg van de geleden schade.

De medische kosten

Als het slachtoffer medische kosten heeft moeten maken als gevolg van de geleden schade, kan dit meewegen bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Hierbij wordt gekeken naar de kosten die zijn gemaakt voor medische behandelingen, maar ook naar eventuele kosten voor hulpmiddelen of aanpassingen in huis.

Ook toekomstige medische kosten kunnen meewegen bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Als het slachtoffer bijvoorbeeld blijvend letsel heeft opgelopen, kan het zijn dat er in de toekomst nog medische behandelingen nodig zijn. Ook deze kosten kunnen worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer