Care Inn

Gemeente Oisterwijk zet namen en beelden van inwoners online


Gemeente Oisterwijk heeft recent een lijst met namen, foto’s en een video met inwoners openbaar op internet geplaatst. Dit zonder toestemming.

Ingezonden stukken van inwoners aan de gemeenteraad worden opgeslagen op het besloten deel van het digitale raadsinformatiesysteem. Onder andere raadsleden met een inlogcode kunnen dat zien. Inwoners en pers zien alleen het onderwerp, en kunnen desgewenst een kopie opvragen. Deze wordt door de gemeente geanonimiseerd toegezonden.

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Vorige week stond op de gemeentelijke website een dergelijke brief openbaar met onderwerp KVL/ Sprendlingenstraat; daarbij ook een lijst met namen, foto’s en een video met mensen in beeld. Dit is niet gebruikelijk. Hierop werd door onze redactie navraag gedaan.

De gemeente heeft hierop ‘voor de zekerheid’ de informatie direct op het besloten deel geplaatst. Later liet de gemeente weten: ‘Door een menselijke fout stonden de bijlagen bij deze brief per abuis openbaar. Dit is hersteld en de briefschrijvers zijn geïnformeerd.’