Care Inn

VVD Oisterwijk had donatie aan Marokko graag in de raad besproken


Afgelopen week heeft het college (burgemeester en wethouders) besloten €25.000,- te doneren voor de aardbeving in Marokko. Eerder werd dat ook gedaan voor bijvoorbeeld Turkije en Syrië. Raadslid Rob Mallens (VVD) zou dergelijke besluiten graag in de raad nemen, of door het college laten uitvoeren aan de hand van door de raad bepaalde kaders.

‘Op sociale media worden hierover vaak discussies gevoerd en wordt ons als gekozen volksvertegenwoordigers dan naar onze afweging gevraagd. Die kunnen we echter niet geven, omdat uw college de raad hierin niet betrekt,’ zo is de uitleg van Mallens. Hij zou samen met de raad een duidelijk afwegingskader willen vaststellen, om willekeur te voorkomen en/of voor dergelijke donaties een raadsbesluit met meerderheid van stemmen wensen.

Tijdsdruk

Rob Mallens (VVD) aan het woord in de raadsvergadering (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Burgemeester Hans Janssen geeft aan dat dergelijke besluiten veelal met enige spoed genomen moeten worden. Ook legt de burgemeester uit dat de VNG hiertoe een speciaal fonds heeft dat hulp biedt van gemeenten aan gemeenten; dus in dit geval van gemeenten uit Nederland die helpt met de wederopbouw van ‘niet alleen huizen maar ook voorzieningen die zijn geraakt’ in een gemeente in Marokko. Daarbij weegt het college af of er lokaal een bevolkingsgroep is die gerelateerd is aan het getroffen gebied en hoe groot de impact is van de ramp. Formeel verwijst de burgemeester naar het afwegingskader van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Social media

Mallens is er niet tevreden mee: ‘Liever had ik gehoord dat het college ervoor kiest dit voortaan dit soort donaties in afstemming met de raad te besluiten, want dan kunnen we er iets over zeggen.’ Ook is Mallens van mening dat er gesproken moet worden over rampen in ons eigen land, bijvoorbeeld de overstroming in Limburg. Nogmaals vraagt hij om dit soort besluiten voortaan samen te nemen. Hij wil dit ook om geen voeding te geven aan pijnlijke discussies die op social media hierover worden gevoerd. Over social media merkt Mallens op dat er door de gemeente beperkt is gecommuniceerd. Opmerkelijk was dat op de gemeentelijke website wel, maar op de gemeentelijke social media niets publiceren werd over dit onderwerp. Inwoners konden dan ook bij de gemeentelijke socials niet openbaar reageren op dit besluit. Op Oisterwijknieuws.nl kwam die communicatie er wel, en werd er inderdaad uitvoerig en vooral negatief gereageerd op deze donatie.

Volgens Mallens zorgde het beperkte communiceren van de gemeente voor een vertroebeling van het nobele van de donatie op zich, wat voorkomen zou kunnen worden door een afgewogen en beargumenteerd raadsbesluit, dat dan gedragen wordt door de volksvertegenwoordigers en daarmee mogelijk op meer begrip kan rekenen. Janssen blijft erbij dat in geval van noodzaak tot snel handelen het college (burgemeester en wethouders) hierover een besluit moet nemen, en wachten op de raad geen optie is. Maar geeft ook aan dat als die ruimte er wel is, een gesprek hierover in de raad altijd mogelijk is, hetgeen de raad ook zelf zou kunnen verzoeken. Over de beperkte communicatie zei Janssen niets; ook in reactie op vragen van onze redactie kwam daar eerder geen uitleg over.

Van Ginneken (D66) staat de burgemeester bij, en waardeert de inzet en snel handelen van het college in deze. Tevens verwerpt hij het idee van de VVD om dergelijke besluiten in de raad te nemen.