Care Inn

Burgemeester en wethouders Oisterwijk negeren vragen over toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en blindengeleidestrook


Opnieuw negeren de burgemeester en wethouders van Oisterwijk vragen over de beperkte toegankelijkheid van de openbare ruimte in het centrum.

‘Deze week is het de week van de Toegankelijkheid. In dat kader waren de wethouders uitgenodigd om de obstakels in de openbare ruimte aan den lijve te ondervinden,’ zo laat de woordvoerder van wethouder Dion Dankers (PGB) en Anne Cristien Spekle (VVD) aan onze redactie weten in reactie op onze vragen. Vorige week bezochten beide wethouders het centrum, samen met belangenorganisaties voor blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers. Met geblindeerde brillen en plaats nemende in een rolstoel werd door hen ervaren welke obstakels de mensen uit deze doelgroep ervaren. Een hierop gevraagd verslag met actiepunten en mogelijke oplossingen, alsmede antwoord op concreet inhoudelijke vragen ontbreekt opnieuw.

De blindengeleidestrook volledig geblokkeerd; gemeente heeft hier terrasruimte verhuurd aan de horeca.

Terrasbezoekers

Een aantal weken terug gaf burgemeester Hans Janssen in reactie op vragen uit de gemeenteraad aan, dat het de terrasbezoekers zijn die voor problemen zorgen, omdat zij hun stoel naar achter schuiven en deze daarmee op de blindengeleidestrook terecht komen. In reactie daarop kwamen er vanuit lezers opmerkingen over de onzinnigheid van deze opmerking. Ja het klopt dat er mensen zijn die hun stoel naar achter schuiven om te gaan zitten, maar zo is de mening van velen, dit wordt veroorzaakt door het terras dat door de gemeente te dicht op die geleidestrook is gepositioneerd; de gemeente heeft die ruimte tegen betaling verhuurd aan de horeca. Bovendien zijn er ook andere obstakels die weggenomen kunnen worden, is er een terras door de gemeente volledig over de betreffende strook geplaatst (klik en zie foto), zijn er nog steeds problemen tijdens de markt (foto), is de kermis niet goed toegankelijk, et cetera.

‘Verslag’

Wethouder Dion dankers met ‘verblindende’bril; Wethouder Anne Cristien Spekle in een rolstoel (Bron: PTO)

Op verzoek ontvangt onze redactie deze ochtend van de woordvoerder een ‘verslag’ van de rondgang die beide wethouders vorige week als ‘blinde’ en als ‘rolstoelgebonden’ hebben gemaakt. Op de vraag wat zij ervaren hebben, wat het college vindt dat daarmee kan, moet en/of gaat gebeuren, op welke manier en wanneer, en of er ook reactie kan komen op eerdere vragen op dit onderwerp, komt de mededeling dat Wethouder Dion Dankers is geschrokken, met een zelfde reactie als burgemeester Janssen recent gaf: “Niet alleen stonden er terrasstoelen op de blindengeleidestrook, toen ik geblindeerd en met stok ertegenaan liep, vertrokken de betreffende terrasgangers geen spier. Je kunt veel regelen in de openbare ruimte, maar mensen moeten ook gewoon rekening met elkaar houden. Laten we begrip hebben en elkaar helpen als dat hard nodig is.” En wethouder Anne Cristien Spekle voelde de onzekerheid: “Ik vond het spannend om bij het oversteken erop te vertrouwen dat weggebruikers ook echt stoppen bij een zebrapad en je laten oversteken. En soms is het lastig om het verschil tussen het gewone trottoir en de blindengeleidestrook te voelen.”

2025

Alle betrokkenen zijn het er over eens dat het goed is dat beide wethouders nu zelf ervaren hebben hoe lastig het is en geven aan dat ‘verschillende knelpunten zijn besproken’. Voor een overzicht van die knelpunten, waarvan er velen al jaren bekend zijn, moeten de mensen met een beperking helaas nog wachten tot 2024. Volgend jaar komen er ‘technische handboeken en in 2024 komt er een Leidraad Toegankelijke Openbare Ruimte,’ aldus de gemeente; blijkbaar zijn die er nog niet. Vervolgens is de vraag of, wat en wanneer de gemeente er feitelijk iets aan gaat doen. Want behalve deze summiere reactie, kreeg onze redactie eerder en nu geen enkel inhoudelijk antwoord op wat is geconstateerd en wanneer daarop aanpassing volgt.

Lees ook: Gemeente zorgt zelf voor blokkade in het centrum