Care Inn

Gemeente Oisterwijk zet bewust belangen blinden en slechtzienden aan de kant


Uit antwoorden op vragen van Partij Gemeente Belangen (PGB) blijkt dat het college de belangen van blinden en slechtzienden bewust ondergeschikt stelt aan de belangen van de markt en horeca.

Onjuist

De blindengeleidestrook volledig geblokkeerd; gemeente heeft hier terrasruimte verhuurd aan de horeca.

Eerder en met herhaling (en nog) bleven vragen van onze redactie aan het college (burgemeester en wethouders) over geblokkeerde blindengeleidestroken in Oisterwijk (klik) onbeantwoord. In reactie op vragen vanuit de raad enkele maanden terug, gaf burgemeester Hans Janssen aan dat de problemen met deze strook er nauwelijks zijn, en waar ze er wel zijn zou dat veroorzaakt worden door terrasbezoekers die hun stoel verplaatsen. Over de problemen die de gemeente zelf veroorzaakt repte hij niet. Die problemen zijn duidelijk en al vele jaren bekend bij de gemeente, maar er werd tot nu toe niets mee gedaan. Het betreft onder andere een door de gemeente verhuurd terras over de blindengeleidestrook en ook marktkooplui die met toestemming van de gemeente hun wagens op die strook mogen plaatsen.

Alsnog

Nu er formele vragen zijn gesteld door PGB, komt er wel reactie; het college is dat wettelijk verplicht. Uit deze reactie blijkt dat de gemeente bewust al die jaren het belang van blinden en slechtzienden ondergeschikt heeft verklaard op horeca en markt. In die twee gevallen, waar eigenlijk handhaving toegepast zou moeten worden, noemt de burgemeester dat ‘lastig. De weekmarkt is één van deze situaties. Bij de weekmarkt hebben we een belangenafweging gemaakt, waarbij het belang van de weekmarkt tijdelijk zwaarder weegt dan het belang van de blindengeleidestrook. Een verleende terrasvergunning ter hoogte van het Raadhuis is de andere specifiek situatie.’

Tijdelijk? Deze foto werd in 2015 gepubliceerd.

Lastig?

De burgemeester noemt het ‘lastig’, maar gaat volledig voorbij aan het feit dat de gemeente deze situaties zelf veroorzaakt. Bovendien is ook de aanduiding ‘tijdelijk’ onjuist. Het zijn structurele belemmeringen. Verder valt op dat de gemeente – die de terrasruimte aan de horeca verhuurd – de grens daarvan erg dicht op de geleidstrook heeft gepositioneerd (of die strook dicht op het verhuurde terras heeft geplaatst). Ook als daarvan de stoelen niet op de geleidestrook staan, is het voor de doelgroep lastig zonder belemmering gebruik te maken van die strook.

Ondernemers

De gemeente zorgt volgens eigen zeggen wel voor handhaving: ‘Ondernemers zijn de voorgaande maanden nadrukkelijk gewezen op het vrijhouden van de blindengeleidestroken, door onder meer de centrummanager (mondeling) en handhaving (waarschuwingen). Dit heeft helaas niet geleid tot het gewenste resultaat. Daarom gaan we nu strikt(er) handhaven; bij een eerste overtreding wordt een waarschuwing uitgedeeld (mondeling en/of schriftelijk). Bij een tweede overtreding volgt een bekeuring (deze bedraagt 150 euro). Vanaf drie overtredingen volgt een last onder dwangsom (bestuursrechtelijke herstelsanctie).’

Meerjarenplan

In 2024 wil de gemeente een Leidraad Toegankelijke Openbare Ruimte opstellen, waarin deze volgens eigen zeggen ‘de inrichting en toepassing van blindengeleidevoorzieningen verbeterd wordt.’ Hoe en wanneer vervolgens de uitvoering daarvan plaats zal vinden is niet vermeld. Van de horeca verwacht men per direct actie; het is duidelijk dat de hierboven vermelde  sancties niet aan de eigen gemeente opgelegd (kunnen) worden; tegelijk is het al vele jaren (zie foto) een feit dat de gemeente hier zelf niet het goede voorbeeld geeft…

Klik en lees hier meer berichten over de blindengeleidestrook in Oisterwijk.