Vandaag hebben de Brabantse Pepijn Theeuwes, Tim van Baast, en Oisterwijker Jort Simons een derde plaats behaald in de kwalificatie voor de Bridgestone World Solar Challenge met hun zonneauto, het wereldkampioenschap zonneracen. De uitslag van vandaag bepaalt meteen de startvolgorde voor de challenge, die morgen begint. Het team van Delftse studenten was hiermee het beste Nederlandse team en legt alvast een solide basis voor de strijd om de wereldtitel zonneracen.
De druk om een goede startpositie af te dwingen lag op de schouders van kwalificatiecoureur Dries Borstlap: “Het was heel spannend, het team plaatste toch al hun vertrouwen in mij. Om dan te horen dat ik de snelste tijd ooit heb neergezet in de geschiedenis van het team is bizar. Wat een topbak hebben we gebouwd!”
De kwalificatie vond plaats op het Hidden Valley Circuit in Darwin. De zonneauto die over één ronde het snelst is mag morgen als eerste van start. Het is dus een belangrijk moment om de eerste slag te slaan in de strijd om de wereldtitel. Het bochtige circuit is een flinke uitdaging voor zonneauto Nuna 12. De auto is namelijk ontworpen voor de lange rechte weg die ze tijdens de challenge af zal leggen, en is daardoor eigenlijk helemaal niet geschikt voor de kwalificatie.
Titanenstrijd
De Delftse studenten hoeven alleen het Duitse en Belgische team voor zich te dulden. Met name de Belgen zijn een geduchte concurrent, aangezien ze bij de laatste editie van de challenge tot wereldkampioen werden gekroond. De Delftse studenten zullen alles op alles zetten om revanche te nemen na de vorige editie, waarbij ze de finish niet haalden. Ze zijn vastberaden de wereldbeker weer mee terug te nemen naar Delft. Jort: “Deze derde plek is een hele goede uitgangspositie, maar het is nog ver tot de finish in Adelaide. Er kan een boel gebeuren in het zonneracen, dus het belooft een mooie strijd te worden!”
Bridgestone World Solar Challenge
De Bridgestone World Solar Challenge staat bekend als het wereldkampioenschap zonneracen en vindt elke twee jaar plaats in Australië. Studententeams van over de hele wereld strijden met zelfgebouwde zonneauto’s om als eerste over de finish te komen. Dit jaar doen dertig auto’s mee. De route is ruim 3000 kilometer, van Darwin naar Adelaide, dwars door de outback. Het doel van de race is om de ontwikkeling van zonne-energietechnologie en duurzame mobiliteit te bevorderen.