Sinds kort is de politiek van Oisterwijk ‘opgestaan’ om vraagtekens te stellen bij de belemmeringen van de blindengeleidestrook in het centrum van Oisterwijk. Er werden door Inge van Beers, Roel van den Bersselaar (PGB) en Jean Coumans (PRO) vragen gesteld aan de burgemeester, en vervolgens kwamen er aanvullend formele vragen aan het college (Burgemeester en wethouders).
Volgens burgemeester Hans Janssen, zo was zijn eerste reactie, worden de blindengeleidestroken belemmerd door gebruikers van terrassen en centrumbezoekers. Die zetten bijvoorbeeld een stoel of fiets op de strook. Dit wordt in sommige gevallen – zo is door onze redactie geconstateerd – mede veroorzaakt door terrassen die door de gemeente verhuurd worden, direct tegen de blindengeleidestrook aan. Deels komt het door centrumbezoekers die zich niet bewust zijn van de betekenis en het belang van die strook. Waarschuwingen aan ondernemers en strikte handhaving zouden volgens de gemeente de oplossing zijn, en werden in gang gezet, zo was begin oktober de boodschap (klik).
Na eerdere formele vragen, moest het college in oktober ook erkennen dat er situaties zijn waar de gemeente zelf veroorzaker is van de belemmering voor blinden en slechtzienden. Het betreft een terras dat door de gemeente over een blindengeleidestrook is gepositioneerd, en het betreft busjes en vrachtwagens op de stoep tijdens de markt. Het zijn volgens de gemeente ‘lastige’ en ‘tijdelijke’ situaties. Partij Gemeente Belangen (PGB) nam geen genoegen met de eerdere beantwoording, en heeft opnieuw (nu voor de derde keer) vragen gesteld.
Terras
Het terras dat door de gemeente over een blindengeleidestrook werd gepositioneerd staat er al enkele jaren, en mag vooralsnog blijven staan. Wel laat de gemeente nu weten met de horecaondernemer in gesprek te willen gaan ‘hoe de geleidelijn duurzaam toegankelijk kan worden gehouden. Indien nodig wil de gemeente hiervoor de geleidelijn aanpassen.’
De markt
Voor de markt, die volgens de gemeente een ‘tijdelijke situatie’ betreft, geeft de gemeente geen oplossing. Het belang van de weekmarkt wordt door de gemeente groter gezien dan het belang van mensen met een visuele beperking. De markt zelf staat niet op de geleidestrook, maar busjes en vrachtwagens van marktkooplui wel. Die doen dat met toestemming en op aanwijzen van de gemeente. Het werd ‘tijdelijk’ genoemd, maar daarmee – zo blijkt nu – bedoelde de gemeente ‘wekelijks de duur van de weekmarkt’. Het is dus een structureel terugkerend probleem, waarover wij op deze website al vele jaren publiceren, dat ook door de gemeenteraad bij de nieuwe marktverordening niet is aangepakt.
Uit de beantwoording van deze week aan partij PGB, blijkt dat de gemeente de blindengeleidestrook tijdens de markt niet nodig vindt. In plaats van de ruimte voor visueel gehandicapten op de stoep vrij te houden van voertuigen en andere obstakels, stelt de gemeente nu dat daarvoor in de plaats de marktkramen als geleidelijn kunnen functioneren.