Op Nationale Vrijwilligersdag heeft VisitBrabant Routebureau het NOV-keurmerk ‘Vrijwillige Inzet Goed Geregeld’ in ontvangst mogen nemen.
In het bijzijn van enthousiaste vrijwilligers werd het keurmerk van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk overhandigd aan Heleen Huisjes (directeur VisitBrabant) en Jetske Fortuin – Van der Veen (Coördinator Beheer & Onderhoud). Het keurmerk laat zien dat VisitBrabant Routebureau structureel werkt aan goed vrijwilligersbeleid en -management. Het Routebureau werkt met zo’n 500 vrijwilligers om het Brabantse routenetwerk van de hoogste kwaliteit te houden. Deze vrijwilligers verdienen een organisatie die goed met deze inzet omgaat.
NOV-keurmerk
Het NOV-keurmerk laat zien dat je als organisatie structureel werkt aan goed vrijwilligersbeleid en – management. De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland. Zij komen op voor de belangen van vrijwilligers met als missie: Wie zich vrijwillig inzet, verdient professionele aandacht en ondersteuning.
Om het NOV-keurmerk te verkrijgen heeft VisitBrabant Routebureau een Goed Geregeld-traject doorlopen. In de eindbeoordeling heeft het Routebureau complimenten gekregen over een toegankelijk en goed leesbaar vrijwilligersbeleid. De manier waarop nieuwe procedures, zoals het aanname proces, in de organisatie zijn opgenomen werd benoemd. Daarnaast is de eerste stap gezet om de vrijwilliger steeds meer in beeld te brengen.
“Wij zijn ontzettend blij met het behalen van de kwaliteitsonderscheiding ‘Vrijwillige Inzet Goed Geregeld. Voor het beheer en onderhoud van het Brabantse routenetwerk is de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers heel belangrijk. De 500 Brabanders, die zich hier vrijwillig voor inzetten, verdienen een organisatie die goed met die inzet omgaat.” aldus Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant.
Routebureau
VisitBrabant Routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brabantse recreatieve routestructuren: fietsen, wandelen, paardrijden en mountainbiken.
Tijdens 2 controlerondes per jaar wordt 18.000 kilometer aan routenetwerk gecontroleerd. Hiervoor gaan 500 vrijwilligers verspreid over Brabant op pad. Deze vrijwilligers lopen hun eigen cluster na. “Ze kijken of de bewegwijzering nog aanwezig is, hangen nieuwe borden op als deze ontbreken, maken de borden schoon en doen klein snoeiwerk om de bewegwijzering goed zichtbaar te houden”, vertelt Jetske Fortuin – Van der Veen, Coördinator Beheer & Onderhoud. Zodat het Brabantse routenetwerk jaarrond van de hoogste kwaliteit blijft. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers kunnen inwoners en bezoekers van Brabant heerlijk fietsen, wandelen, paardrijden en mountainbiken via de knooppunten.