Care Inn

Partij PRO pleit voor strengere ruimtelijke regels


Hoewel we veel positieve ontwikkelingen in onze gemeente zien, maken wij ons zorgen over wat de toekomst zal brengen. Huidige regels kunnen mogelijk zorgen voor een ongewenste volbouw van het buitengebied.

Bij nieuwe ontwikkelingen moeten de regels worden aangepast. In Nederland is het de taak van het bedrijf of de persoon die iets wil ondernemen om een plan op te stellen, waarna de gemeente bepaalt of dit plan uitvoerbaar is. Helaas zien wij in de onderbouwing van deze plannen vaak ruimere regels dan nodig zijn.

In de afgelopen periode hebben we bijvoorbeeld situaties gezien waarin onnodig ruime bouwvolumes zijn toegestaan. Zo is bij één bedrijf toegestaan dat er drie bedrijfswoningen gebouwd mogen worden van elk 750m³. Daarnaast is bijna 1,5 hectare vrijgegeven voor mogelijkheden arbeidsmigranten te huisvesten bij een manege. Ook wordt er afgeweken van de toekomst bij een plan nabij de Kerkhovense Molen.

In de eerste twee voorbeelden zijn deze mogelijkheden nu nog niet nodig voor de plannen. Deze ruime regels bieden in de toekomstmogelijkheden voor verdere verruiming. Bij de molen negeren de nieuwe regels de beschermende maatregelen die we eerder hebben vastgesteld.  Het risico is dat de molen straks veel minder vaak in bedrijf kan zijn dan nu het geval is. De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het opstellen van de plannen en regels, dus komen er regels die gunstig zijn voor deze initiatiefnemer. Het is daarom essentieel dat de gemeente grenzen bewaakt en regels beperkt tot wat echt nodig is.

Wij zien dat steeds meer wordt toegestaan, en vragen ons af of het college wel streng genoeg is. Hoewel veel van deze ruime regels op korte termijn geen direct gevolg hebben, scheppen ze wel mogelijkheden voor de toekomst.

PRO pleit daarom voor scherpere regels, met name in het buitengebied. Ontwikkelingen moeten niet nu al worden toegestaan als ze niet nodig zijn voor de uitvoering van de huidige plannen. Het is cruciaal dat we de regels scherp houden.

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Guy de Kort
Raadslid PRO Oisterwijk

 

Het bericht PRO pleit voor strengere ruimtelijke regels verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)