Care Inn

Gemeente Oisterwijk heeft begin gemaakt met aanpassing blindegeleidestrook


Tijdens de markt gaat het al vele jaren mis, en er bleek door de gemeente ook vergunning te zijn verleend voor een terras over een blindegeleidestrook. Regelmatig staan reclameborden en terrasmeubels op of te dicht bij die strook en er waren hier en daar volgens de gebruikers onlogische situaties.

Een rondgang door het centrum laat zien waar deze inwoners letterlijk tegenaan lopen; een tafelblad wordt niet ‘gezien’.

Vorig jaar werd door onze redactie een ronde gelopen met twee inwoners met een visuele beperking. Aanleiding? Een burgemeester die dacht dat tijdens de markt de marktkramen als geleidestrook gebruikt konden worden. Daarvan werd een verslag gepubliceerd (klik). Ook heeft de gemeente in die periode samen met Platform Toegankelijk Oisterwijk (PTO) diverse plekken bekeken. Ondanks dat er nog geen beleid is voor een grootschalige aanpak, zijn er al wel enkele problemen opgelost.

‘Begin dit jaar hebben we een onderhoudsronde gedaan rondom de Lind voor de geleidestroken. Een groot deel van de oude (vaak kapotte) rubberen klanktegels zijn vervangen door aluminium tegels. We hebben diverse niet kloppende aansluitingen of beëindigingen aangepast. Rondom het raadhuis is een klein stukje looproute aangepast,’ zo laat de gemeente weten. Het laatste betreft een looproute waar door de gemeente een terras op was gepositioneerd. Die route is nu verplaatst. ‘We passen met lopend onderhoudswerk steeds stukjes verder aan. Hele routes aanpassen en/of verleggen doen we nu niet. Eerst moet de Richtlijn Toegankelijke Openbare Ruimte worden opgesteld om te bepalen wat grootschaliger nodig is. We kijken dan ook met belanghebbenden hoe we toegankelijkheid kunnen verbeteren.’

De blindengeleidestrook volledig geblokkeerd; gemeente had terrasruimte verhuurd aan de horeca; deze situatie is nu opgelost.

Aandacht blijft nodig. Niet alleen voor fysieke aanpassingen, maar ook  voor de vele gebruikers van de openbare stoep blijft het nodig. Zo blijft de markt nog steeds een probleem, waar de gemeente toestaat dat marktkooplui hun wagens, kisten en kabels op de geleidestrook plaatsen. En ook terrasmeubilair en reclameborden staan regelmatig op of direct naast de strook. Kijk daartoe nog even terug naar het verslag van december (klik).

Een begin is gemaakt; verbetering is onderweg…