Care Inn

Welke autoverzekering kies jij? *


Heb je net een nieuwe auto gekocht of ben je van plan er een te kopen? Dan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Een van de factoren is een autoverzekering. Het aanschaffen van een verzekering voor een motorrijtuig is verplicht in Nederland. Dit staat in de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, ook wel Wam genoemd. Het nemen van een verzekering is dus verplicht als je met jouw auto op de openbare weg wilt rijden. Er zijn echter wel verschillende verzekeringen waaruit je kan kiezen. Welke verzekering kies jij? Lees snel verder!

WA-verzekering

In Nederland bestaan drie soorten autoverzekeringen die door de verschillende aanbieders aangeboden worden. Er zijn naast de drie soorten autoverzekering ook verschillende aanbieders zoals Allianz Direct. Een WA-verzekering, ook wel de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering genoemd, is een van deze verzekeringen. Deze verzekering dekt de schade die je met jouw auto maakt bij anderen. Het beschermt dus de andere weggebruikers bij een ongeluk. Wel moet jij aansprakelijk zijn voor het ongeluk. De verzekering dekt echter niet de schade aan je eigen auto en andere persoonlijke spullen. De WA-verzekering heeft van de drie autoverzekeringen de minste dekking en is daarmee ook het goedkoopst. Deze verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s ouder dan 12 jaar.

Eerst verzekeren, dan rijden! (Bron: Pexels.com)

Beperkt casco

Naast een wa verzekering kun je ook kiezen voor een beperkt casco verzekering. Deze verzekering dekt meer dan een wa verzekering, maar minder dan een all risk verzekering. Naast dat deze verzekering schade aan andere dekt in het geval van een ongeluk, maar ook voor schade aan je eigen auto waar je niks aan kan doen. Het gaat dan om bijvoorbeeld schade aan je ruit door hagel of schade bij een overstroming. Maar je bent ook verzekerd voor diefstal en inbraak zolang de auto op slot was. Bovendien ben je ook verzekerd voor schade bij een botsing met een dier. Ook kun je jouw beperkt casco verzekering uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Daarvoor kun je zelf kiezen welke aanvullende dekking bij jou past.

All risk verzekering

Naast een wa verzekering en een beperkt casco verzekering, kun je ook voor een all risk verzekering kiezen. Deze verzekering heeft de grootste dekking van alle drie de soorten verzekeringen en wordt daarom vaak bij auto’s jonger dan 6 jaar gekozen. Met een all risk verzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij jezelf en bij anderen. Deze verzekering dekt schade bij een aanrijding, maar ook bij schade door vandalisme of door hagel. Als jij aansprakelijk bent voor het ongeluk dekt deze verzekering dus zowel de schade van anderen als schade aan je eigen auto. Bovendien dekt de verzekering ook je schade bij inbraak en diefstal. Deze verzekering dekt dus alles wat en wa verzekering en een beperkt casco verzekering ook dekt en nog meer.

 

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier