Care Inn

Raad van State keurt bouw centrum Moergestel goed


Het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk heeft een omgevingsvergunning verleend aan Moersmidden Vastgoed B.V. voor het bouwen van twee woongebouwen op de percelen Mary Muskensstraat 4 tot en met 30 en Kerkstraat 22 tot en met 32 in Moergestel.De Ondernemersvereniging heeft daar bezwaren tegen, maar die zijn door de rechter én de Raad van State weerlegd.

De strook rechts zou geen parkeerstrook zijn; markering wijkt af van verderop in de straat (Bron: Google Maps)

Er worden op die locatie 20 appartementen gerealiseerd. De bouw is strijdig met het bestemmingsplan. Dat plan wordt door de gemeente aangepast. Het gaat daarbij met name om de goothoogte. In 2023 werd de gemeente door de rechter teruggestuurd naar de ‘tekentafel’; later vond de rechter de aanpassingen/ onderbouwing die de gemeente heeft ingebracht voldoende.

In de uitspraak van de Raad van State is de aandacht hoofdzakelijk gericht op de beschikbare parkeerruimte. Volgens de ondernemersvereniging zouden er in de buurt onvoldoende parkeerplaatsen zijn; zijn de parkeerplaatsen te krap én wordt bij het tellen van de parkeerplaatsen een stuk meegerekend dat volgens hen geen parkeerplaats is, maar een stoep (klik). Ook zou gemeente volgens de ondernemersvereniging in de omgeving meer beschikbare parkeerruimte kunnen maken.

De voorzieningenrechter van de Raad van State stelt dat Gemeente Oisterwijk haar besluit voldoende en juist heeft onderbouwd. ‘Dat de vereniging meent dat de parkeerplaatsen in de Kerkstraat erg krap zijn, betekent niet dat deze er niet zijn. Het staat de vereniging overigens vrij om in overleg met de gemeente aan te geven waar naar haar mening in de straten rondom de percelen waarover het bouwplan gaat eventueel extra parkeerruimte zouden kunnen worden gecreëerd.’

De rechter ziet geen gronden voor een hoger beroep, en ook niet voor een voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter wijst de verzoeken af.