Care Inn

Opvallende Trends in Autoverzekeringspremies in Nederland *


De autoverzekeringspremies in Nederland laten in 2024 een duidelijke stijging zien.

Gemiddeld is de premie voor een WA-verzekering gestegen naar €89,41, een stijging van 18,7% ten opzichte van vorig jaar. Ook de premies voor beperkt casco en volledig casco verzekeringen zijn gestegen, met respectievelijk 8,1% en 15,5%. Deze stijgingen zijn deels te wijten aan een toename van het aantal schadegevallen en hogere administratieve kosten, maar ook aan de stijgende kosten van auto-onderdelen en arbeidsloon voor reparaties.

Regionale verschillen spelen een grote rol bij de hoogte van de autoverzekeringspremies. In Zuid-Holland, waar grote steden als Den Haag en Rotterdam liggen, zijn de premies het hoogst vanwege de hogere verkeersdrukte en een groter risico op schade. De gemiddelde premie in Zuid-Holland is €94,49, een stijging van 16,1% ten opzichte van vorig jaar. In Friesland, waar de verkeersdrukte lager is, zijn de premies met gemiddeld €63,42 het laagst, ondanks een recente toename in criminaliteit.

Eerst verzekeren, dan rijden! (Bron: Pexels.com)

Autoverzekeringen in Oisterwijk

In Oisterwijk, een kleinere plaats in Noord-Brabant, zijn de autoverzekeringspremies doorgaans lager dan in de grote steden maar hoger dan in landelijke gebieden zoals Friesland. Noord-Brabant heeft een gemiddelde premie van €85,04 in 2024, wat een stijging van 12,5% betekent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is aanzienlijk, maar minder extreem dan in sommige andere provincies.

Oisterwijk profiteert van een lagere verkeersdrukte en minder schades in vergelijking met stedelijke gebieden, wat resulteert in relatief lagere premies voor autoverzekeringen. Dit maakt het voor inwoners van Oisterwijk voordeliger om hun auto te verzekeren in vergelijking met inwoners van de nabijgelegen steden als Eindhoven en Tilburg, waar de premies hoger zijn vanwege de stedelijke risico’s.

Conclusie

De stijgende kosten van autoverzekeringen in Nederland zijn een trend die zich in 2024 voortzet, met aanzienlijke verschillen per regio. Het is daarom goed om ook dit jaar weer je autoverzekering te vergelijken. Terwijl stedelijke gebieden zoals Zuid-Holland de hoogste premies kennen, bieden minder drukke en landelijke gebieden zoals Friesland en delen van Noord-Brabant, waaronder Oisterwijk, gunstigere tarieven. Het blijft belangrijk voor consumenten om jaarlijks hun autoverzekeringen te vergelijken om de beste dekking tegen de laagste kosten te vinden.

 

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier