Care Inn

Vitaal op leeftijd: tips om ouderen in beweging te houden*


Ouder worden betekent niet dat je stil hoeft te zitten. Integendeel! Bewegen is dé sleutel tot vitaliteit.

 

Of je nu zelf wat ouder bent of voor iemand zorgt, het is belangrijk om actief te blijven. Dit houdt niet alleen je lichaam fit, maar zorgt ook voor een frisse geest. Wij geven je een aantal handige tips om vitaal te blijven als je ouder wordt.

Wandelen

Wandelen is een van de makkelijkste en meest toegankelijke manieren om te bewegen. Het mooie van wandelen is dat je het overal kunt doen en dat je zelf het tempo kunt bepalen. Begin met korte wandelingen in de buurt en bouw dit langzaam op. Het dagelijks maken van een ommetje zorgt voor een betere doorbloeding, houdt de gewrichten soepel en geeft je bovendien de kans om even lekker naar buiten te gaan.

Blijf in beweging met lichte krachttraining

Krachttraining is niet alleen voor jonge mensen. Ook ouderen hebben baat bij het trainen van hun spieren. Lichte krachttraining, zoals het doen van oefeningen met gewichtjes of elastieken, kan helpen om spierkracht te behouden en zelfs te verbeteren. Dit vermindert de kans op vallen en zorgt ervoor dat dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen dragen of opstaan uit een stoel, makkelijker worden.

Blijf vitaal; blijf bewegen (Bron: Pexels.com)

Doe mee met groepsactiviteiten

Samen sporten is vaak gezelliger en motiveert om vol te houden. Veel buurthuizen en sportscholen bieden speciale lessen aan voor ouderen, zoals yoga, tai chi of aquagym. Deze activiteiten zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar bieden ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden. En dat is minstens zo belangrijk voor je welzijn.

Maak bewegen onderdeel van je dagelijkse routine

Het hoeft niet altijd om grote inspanningen te gaan. Door kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routine kun je al meer in beweging komen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, doe zelf je boodschappen te voet, of parkeer je auto wat verder weg zodat je een stukje moet lopen. Ook tuinieren of huishoudelijke klusjes kunnen een prima manier zijn om in beweging te blijven.

Zorg voor een beweegvriendelijke buitenruimte

Een aantrekkelijke en veilige buitenruimte nodigt uit om te bewegen. Denk aan het aanleggen van wandelpaden in de tuin of in de buurt of het inrichten van een beweegtuin voor ouderen. Ook een trapleuning of een hek kan helpen om je zekerder te voelen tijdens het lopen. Een groene, rustige omgeving met voldoende ruimte stimuleert om vaker naar buiten te gaan en actief te blijven. Binnen deze omgeving kunnen sport- en speeltoestellen geplaatst worden om ouderen uit te dagen om te bewegen. Daarbij is het wel belangrijk dat er gekeurde speeltoestellen geplaatst worden.

Blijf gemotiveerd

Het belangrijkste is om plezier te hebben in wat je doet. Kies daarom voor activiteiten die je echt leuk vindt en wissel regelmatig af om het interessant te houden. Vraag ook anderen om samen te bewegen; dit maakt het niet alleen leuker, maar helpt je ook om gemotiveerd te blijven.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier