Care Inn

Joodse Holocaustslachtoffers uit Oisterwijk herdacht tijdens provinciale herdenking in Den Bosch


Zondag 1 september zijn in de Citadel te Den Bosch de Holocaustslachtoffers uit Brabant herdacht. Op de binnenplaats van de Citadel zijn ruim duizend naambordjes gelegd van Joodse en Sinti slachtoffers uit 24 Brabantse gemeenten, waaronder 23 naambordjes uit Oisterwijk.

Voor de 23 Joodse slachtoffers uit Oisterwijk zijn in 2019 en 2021 struikelstenen geplaatst voor de huizen waar zij als laatste in vrijheid hebben gewoond. Dit jaar zijn door nabestaanden van de slachtoffers, bewoners van huizen waar Joden woonden en door kinderen van Basisschool De Tovervogel voor deze 23 slachtoffers naambordjes gemaakt. Op 4 mei tijdens de dodenherdenking bij het bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg zijn deze naambordjes door een deel van de makers tijdelijk neergelegd.

De bordjes maken deel uit van het landelijk project Namen en Nummers, een online herdenkingsmonument voor de 104.000 slachtoffers van de Holocaust. Van elk naambordje is op de website van Namen en Nummers een afbeelding en een gedenkpagina (klik).

Alle naambordjes uit Oisterwijk (Foto: Peter Slingerland)