Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Pastoor van Beugenstraat


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertelt Oisterwijk in Beeld over straatnamen in Oisterwijk, vernoemd naar mensen die actief waren en/of woonden in Oisterwijk.

Straat in Beeld: Pastoor van Beugenstraat

De Pastoor van Beugenstraat in het centrum van Oisterwijk (Bron: Oisterwijk in Beeld)

Herman Jozef van beugen werd geboren op 14 juni 1811 in ‘s-Hertogenbosch. Hij werd achtereenvolgens assistent in ’s-Heerenberg, kapelaan in Oss (1840) en in de St. Jan van Den Bosch (1844).

Hij wordt in 1856 pastoor in Oisterwijk. Hij richt eind 1856 de Mariacongregatie op en bouwt in 1858 de pastorie aan de Kerkstraat. Hij maakte in Rome in 1867 de heiligverklaring van Joannes Lenarts mee, door paus Pius IX.

In 1877 was Van Beugen stichter van het Gasthuis. Op 28 mei 1878 arriveerden zes Veghelse zusters in het fonkelnieuwe Gasthuis met klooster. Hun opdracht luidde “zicht te wijden aan de verpleging der zieken, de verzorging van oude mannen en vrouwen en,  zoo noodig, aan de opvoeding van weesjes”.

Het gasthuis werd in de jaren 60 van de vorige eeuw afgebroken (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Tussen 1965 en 1967 is dit gasthuis afgebroken t.b.v. een nieuw bejaardencentrum Ten Bijgaarde, dat inmiddels (in 2005) ook is afgebroken ten behoeve van woningen. Aan de Vloeiweg is een nieuw verzorgings- en verpleeghuis gebouwd, dat de naam “De Vloet” heeft gekregen.

Op 19 oktober 1891 deed Van Beugen afstand als pastoor en werd hij rector van het door hem gestichte gasthuis. Hij overleed in Oisterwijk op 13 maart 1892.

Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord

Meer over straatnamen en hun historie leest u op de website Oisterwijkinbeeld.nl.

 

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.